Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Misijní den 2017 v Chocni


Datum:

Římskokatolická farnost v Chocni společně s Papežskými misijními díly uspořádaly v sobotu 23. září Misijní den 2017.

Misijní den 2017 v Chocni

Na oblíbenou každoroční akci se sjeli nejen děti a dospělí z diecéze královéhradecké, ale také z diecéze českobudějovické, ostravsko-opavské a arcidiecéze Olomouc. Své zástupce zde měla Misijní klubka, která pracují v Papežském misijním díle dětí např. v Chocni, Dolní Dobrouči, Slatině nad Zdobnicí, Letohradu, Ústí nad Orlicí, Českých Budějovicích, Hluku, Zábřehu, Luži, Baníně, Písečné, Šedivci, Vamberku, Proseče, Rtyni v Podkrkonoší, Nekoře ad. 

Misijní den zahájil v kostele sv. Františka Serafínského za choceňskou farnost P. Bogdan Ganczarski a Martina Krsková, a za PMD diecézní ředitelka Bronislava Halbrštátová, která celým dnem provázela také jako moderátorka.

Po úvodní písničce následovalo promítání nového misijního filmu Barevný Bangladéš a vyprávění vedoucího zpravodajství Radia Proglas Filipa Breindla a národního ředitele PMD Leoše Halbrštáta o misiích v Bangladéši. Do této země se na začátku srpna loňského roku vydala výprava z české Národní kanceláře Papežských misijních děl, které se oba účastnili. Cílem bylo navštívit diecézi v Mymensinghu a zúčastnit se otevření nové školy v jedné z vesnic oblasti – Katabari. Vybudování moderního zázemí pro sto dvacet dětí a jejich učitele bylo výsledkem jednoho z projektů Papežských misijních děl v oblasti. Děti i dospělí měli mnoho otázek, na které dostávali od našich hostů zajímavé odpovědi.

Překvapením pro přítomné byla návštěva papeže Františka, tedy loutka, která ho představovala se vzkazem pro všechny misionáře, aby své nasazení pro misie dělali "z celého srdce!" Moderátorkou tohoto vystoupení byla Kateřina Rýznarová a s Tomášem Velzlem naučili děti uvítací píseň "Vše, co dělám, dělám s ním!". Nechyběl ani papamobil vybavený skoro jako opravdový z dílny Martina Rýznara. Po této návštěvě mohli všichni ochutnat skvělé občerstvení a oběd, za což patří všem choceňským hospodyňkám velký dík.

Program Misijního dne poznamenalo nepříznivé počasí, kvůli kterému museli pořadatelé řadu aktivit přesouvat do náhradních vnitřních prostor. Mezi nimi byly hry dětí v misiích, díky kterým se mohl každý dostat např. na Filipíny nebo Zambie, tedy zemí, kam díky českým dárcům Papežská misijní díla posílají peníze a zjistit, jak se dokážou bavit chudé děti bez drahých hraček. Nejen malí si mohli ve výtvarných dílnách namalovat misijní kříž, vyrobit praktickou tašku nebo čelenku, kterou se zdobí v afrických zemích a pobavit se vystoupením divadélka S radostí Tomáše Velzla. Vytrvalý déšť neodradil nadšence a milovníky fotbalu od turnaje o putovní misijní pohár, zájem byl opravdu veliký a celou hru provázelo i spoustu legrace. 

Vyvrcholením celého setkání byla slavná mše svatá v krásně misijně vyzdobeném kostele sv. Františka Serafínského s obřadem přijetí nových členů do Papežského misijního díla dětí. Celebroval ji královéhradecký pomocný biskup Mons. Josef Kajnek, spolu s ním byli u oltáře P. Bogdan Ganczarski, děkan z Ústí nad Orlicí P. Vladislav Brokeš a jáhen Leoš Halbrštát.  O hudební doprovod se postarala schola Missio z Letohradu a okolí. Malí misionáři slíbili, že budou s odvahou a radostí svým životem hlásat evangelium a každý den v modlitbě prosit za chudé děti v misiích. Slavnostní slib zakončila Hymna Papežského misijního díla dětí "Pošli mě, půjdu já".

Po celou dobu setkání probíhal v kostele Misijní jarmark společně s nabídkou misijních materiálů, mezi nimiž byl i nový Misijní kalendář 2018 a také nová kniha o patronce misií sv. Terezii z Lisieux pro děti "Terezka".

Celý den naplňovala radost, kterou se mají podle papeže Františka všichni misionáři vyznačovat. Děti i dospělí zde našli spoustu inspirace a povzbuzení pro misijní činnost ve svých farnostech, kterou mohou využít i při oslavě Světového dne misií (Misijní neděle) 22. 10. 2017. Malí i velcí misionáři papežských misií se rozešli s požehnáním a novým odhodláním dále z celého srdce zapalovat druhé pro Boha a pro misie!