Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Bez bariér!


Datum:

Premiérový ročník festivalu sociálních služeb s názvem Bez bariér jsme si blíž, proběhnul v Havlíčkově Brodě s nebývalým zájmem.

Bez bariér!

Už v devět hodin ráno se první kolemjdoucí začali zajímat o to, co se na havlíčkobrodském Havlíčkově náměstí v pátek 15. září 2017 děje. Zvědavě se zastavovali a vzápětí si připomněli, že se tu celý den bude odehrávat premiérový ročník festivalu sociálních služeb, který od organizátorů z Oblastní charity Havlíčkův Brod dostal název Bez bariér jsme si blíž. Čekalo je „nejen“ důležité povídání o možnostech sociální péče na Havlíčkobrodsku, ale také si mohli na vlastní kůži vyzkoušet řadu zajímavých, tematických aktivit. Na své si přišli nejen dospělí, ale také děti. Třešničkou na dortu byl pokus o rekord, který vzbudil u malých i velkých návštěvníků obrovský zájem.

Myšlenka uspořádat podobnou akci přišla z Oblastní charity Havlíčkův Brod. Město Havlíčkův Brod pak poskytlo finanční podporu, aby se idea mohla stát skutečností. „Často se ve své každodenní praxi setkáváme s tím, že se lidé o možnostech sociální péče dozvědí až v momentě, kdy ji akutně potřebují. Přitom kdyby o tom, na koho se mohou obrátit a že se vůbec mají na koho obrátit, věděli dříve, možná by spoustu okolností řešili jinak, efektivněji a byli by spokojenější,“ uvažovala ředitelka Oblastní charity Havlíčkův Brod Bc. Anna Blažková.

Jak se organizátoři na vlastní oči přesvědčili, jejich nápad se setkal s kladným přijetím. „Aby se na náměstí jen nepovídalo, pokusili jsme se předávání informací ještě ozvláštnit. Nachystali jsme například hry pro děti za odměny, dílničky pro dospělé, workshopy, kavárničky, stánky s výrobky k prodeji, hudební i taneční vystoupení samotných klientů, koncerty, nafukovací horolezeckou stěnu, skákací hrad či pokus o rekord, který nesl myšlenku, že lidé jsou ochotni darovat část svého srdce i těm, jež se ve svém životě setkali s vážnějšími překážkami,“ vysvětlila mluvčí Oblastní charity Havlíčkův Brod a vedoucí organizačního týmu festivalu Mgr. Aneta Slavíková.

Nezapomněla zmínit, že to vše by se nepodařilo připravit bez pomoci zaměstnanců a dobrovolníků z havlíčkobrodské Charity a bez aktivní účasti kolegů ze sociálních služeb při dalších organizacích působících v regionu. „Další organizace na náš nápad kývly a musím říct, že se s velkým nadšením pustily do vymýšlení aktivit, díky kterým byl program o to rozmanitější. Bez nich by festival nemohl plnit cíl, jež má podle našeho názoru smysl, a to ukázat veřejnosti všechny možnosti sociální péče, které ve svém okolí má. Oblastní charita Havlíčkův Brod sice nabízí nejvíce sociálních služeb, ale ani tak nedělá a ani nechce dělat vše,“ dodala ještě ředitelka Anna Blažková. Na náměstí se tak vedle havlíčkobrodské Charity prezentovalo deset organizací: Sociální služby města Havlíčkova Brodu, FOKUS Vysočina, Úsvit – zařízení SPMP Havlíčkův Brod, Kolpingovo dílo České republiky, Domov pro seniory Havlíčkův Brod, p. o., Oblastní charita Třebíč a Al Paso Vysočina, Život 99 – Jihlava, Centrum pro zdravotně postižené Kraje Vysočina, Centrum J. J. Pestalozziho a Nemocnice Havlíčkův Brod.

S velkým ohlasem se setkal pokus o rekord. Po celý den na jeho průběh dohlížela komisařka z pelhřimovské Agentury Dobrý den Zuzana Křížková. Návštěvníci festivalu nakonec vytvořili 358 papírových srdcí, která se postupně připínala na šnůru. A jelikož byl rekord nazván jako Nejdelší šňůra z papírových srdíček, do Guinessovy knihy se zapsal především údaj o délce šnůry, jež měřila celkem 94,4 metrů.

Úspěch slavily i koncerty hudebníků. Hned v 11 hodin dopoledne s úžasnou lehkostí a vtipností vystoupil mladý písničkář Michal Horák. V 15 hodin si diváky získal Akordeonový orchestr Pohoda při Základní umělecké škole Havlíčkův Brod pod vedením Ivany Laštovičkové, v 19 hodin zazářil vlídný písničkář Pavel Helan s violoncellistou Štěpánem Švestkou a celý den stylově uzavřela humpolecká rocková kapela Spadla klec. 

K vynikající atmosféře velkým dílem přispěla skvělá moderátorka Tereza Šnajdr Stýblová. Ta si navíc sama leccos vyzkoušela, například gerontooblek, který simuluje, jak se se stárnutím proměňují schopnosti a možnosti lidského těla. Vedle města Havlíčkův Brod pomohli s průběhem festivalu i další partneři, a sice Měšťanský pivovar Rebel, Pross Reklama, Restaurace Rebel Na Rynku, Občerstvení U Babice, Klub Oko, Český rozhlas Vysočina a Televize HBin. „Je samozřejmé, že při organizaci prvního ročníků takové neobvyklé akce nás provázely rozličné obavy, ale ty se během dne díky ohlasům od návštěvníků postupně rozplývaly. Velice milé nás překvapilo, jak jsou kolegové i návštěvníci na náměstí mezi námi tolik spokojení. A to je pro nás veliká odměna,“ uzavřela Aneta Slavíková.