Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Vyzdvižení zvonu do věže kostela sv. Jakuba


Datum:

Historickou metodou bude v sobotu 7. října ve 14 hod. vyzdvižen do věže kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře nový zvon Jakub Maria.

Vyzdvižení zvonu do věže kostela sv. Jakuba

Farní kostel sv. Jakuba v Kutné Hoře přišel o všechny významné zvony ve 20. století během světových válek. V roce 2016 zahájila Římskokatolická farnost – arciděkanství Kutná Hora veřejnou sbírku „Zvon pro Jakuba“ s cílem pořídit nový zvon do věže kostela. Zvon se podařilo odlít v květnu tohoto roku ve zvonařské dílně Royal Eijsbouts Asten v Nizozemí. Výroba téměř 2,5 tunového zvonu Jakub Maria, je dílem zvonaře Petra Rudolfa Manouška a akademického sochaře Jaroslava Hylase. Zvon byl v červenci na svátek sv. Jakuba dopraven do Kutné Hory, kde byl slavnostně požehnán a od té doby je vystaven v nádvoří Vlašského dvora.

Od 10 hodin je možné si v sále arciděkanství (Jakubská 1, Kutná Hora) vyslechnout přednášku „Zvedání zvonu historickou technikou“, přednášet bude statik Ing. Vít Mlázovský a Petr Růžička, mistr tesařský. Samotné vyzdvižení zvonu Jakub Maria do věže kostela sv. Jakub proběhne od 14 do 16 hodin téhož dne.

Pro diváky bude zajištěn přímý přenos průběhu prací na obrazovku u kostela sv. Jakuba a na plátno uvnitř kostela. Kamery budou přenášet průběh akce jak zvenčí – ze země, tak z věže kostela. K dispozici budou také mapky se zákresem umístění obrazovky a míst, odkud bude vidět na probíhající práce.

Sbírka na pořízení nového zvonu pro kostel sv. Jakuba byla vyhlášena v květnu 2016 a za dobu jejího trvání se podařilo vybrat neuvěřitelných 3 411 968 Kč. Veřejná sbírka Zvon pro Jakuba se uzavřela dne 31. srpna 2017. Sbírku doprovázela řada akcí na její podporu a propagaci. Hodnota samotného zvonu je 1,899 mil Kč. Další prostředky jsou vynaloženy na související práce s úpravou věže pro potřeby zvonění. Celkové náklady za tyto práce přesáhnou další 2 milióny korun.

Od letošního srpna jsou v plném proudu práce  ve věži kostela sv. Jakuba, kam bude zvon umístěn, probíhá rekonstrukce zvonové stolice, statické zajištění zdiva věže a přeložení transmisí od hodinového stroje k ciferníkům. Už v minulosti byla více než 80 m vysokávěž zpevňována a také byla provedena řada úprav zvonové stolice. Tyto úpravy ale nebyly vždy zcela šťastné. Právě proto, se současnou znalostí statických a dynamických výpočtů a zkušenostmi odborníků, jsou prováděny práce ve věži tak, aby při zvonění nedocházelo k jejímu dalšímu poškozování.

Po 20. září bude před kostelem sv. Jakuba v Kutné Hoře probíhat výstavba konstrukce potřebné pro vyzdvižení zvonu historickou metodou. Dne 7. října od 10 hodin je možné si v sále arciděkanství (Jakubská 1, Kutná Hora) vyslechnout přednášku „Zvedání zvonu historickou technikou“, přednášet bude statik Ing. Vít Mlázovský a Petr Růžička, mistr tesařský. Samotné vyzdvižení zvonu Jakub Maria do věže kostela sv. Jakub bude probíhat od 14 do 16 hodin téhož dne. Pro diváky bude zajištěn přímý přenos průběhu prací na obrazovky umístěné na různých místech ve městě. Kamery budou přenášet průběh akce jak zvenčí – ze země, tak z věže kostela. K dispozici budou také mapky se zákresem umístění obrazovek a míst, odkud bude vidět na probíhající práce.

V neděli 15. října tohoto roku, ve výročí posvěcení chrámu, se veškeré „zvonové“ dění završí děkovnou bohoslužbou, kterou bude s farníky slavit královéhradecký pomocný biskup Mons. Josef Kajnek. Bohoslužbu doprovodí varhaník Michal Hanuš, Kutnohorský komorní orchestr a pěvecký sbor USPS Tyl. Při mši svaté otec biskup také požehná zvoníkům, kteří budou se zvonem pracovat. Nový zvon se poprvé slavnostně rozezní po skončení bohoslužby. Společné úsilí se uzavře v neděli odpoledne 15. října, kdy ve 14 hodin před kostelem sv. Jakuba odstartuje druhý ročníkterénního běžeckého závoduBěh pro zvon, při němž bude zvon opět zvonit. Na závod je možné se registrovat na místě v den závodu nebo se přihlásit online na webové stránce. Výtěžek z běžeckého závodu bude použit na další opravy kostela sv. Jakuba.