Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Divadelní festival Menteatrál již počtvrté


Datum:

V pohraniční vesnici Neratov proběhne od 28. do 30. července další ročník festivalu Menteatrál.

Divadelní festival Menteatrál již počtvrté

Divadelní festival, který se dlouhodobě zaměřuje na prezentaci a rozvoj spolupráce s profesionálními soubory, jež pracují s lidmi s mentálním postižením, se letos zaměří na českou a slovenskou scénu a její propojení, skrze divadelní program i odborné diskuze.

Festival uprostřed Orlických hor
„Letos jsme se s týmem ze spolku Jiné jeviště rozhodli soustředit na kvalitní program doplněný o zajímavé workshopy pro veřejnost na téma divadelní práce ve specifických skupinách. Důležitou součástí je také setkání profesionálů z České republiky i ze Slovenska z oblasti divadelní práce s mentálně postiženými a výměna zkušeností a dobrých příkladů v rámci moderovaných diskuzí, ale i workshopů,“říká manažerka festivalu Lucie Špačková.

Ze zástupců profesionálních souborů, které se v letošním roce zapojí do diskuzí a workshopů, se jedná například o režiséra Vladimíra Nováka, který mimo jiné působí jako garant výzkumného projektu divadelní tvorby ve specifické skupině s lidmi s mentální retardací na pražské DAMU či zakladatelku brněnského divadla Studio Aldente Jitku Vrbkovou, která se aktuálně věnuje projektům s herci s Downovým syndromem. Jan Čtvrtník, ředitel festivalu Menteatrál a herec Jiného jeviště doplňuje k programu: "V letošním roce přicházíme zase s něčím novým. V loňském roce se nám povedlo postavit krásnou a velkou divadelní scénu, počet diváků byl rekordní, stejně tak počet představení. Letos jsme navenek skromnější, ale zato chystáme unikátní workshopy, diskuze a další aktivity, které rozšíří program festivalu a nabídnou divákům možnost nakouknout hlouběji do divadelní práce lidí postižením, což je hlavním cílem celého naší práce." 

Divadlo, hudba i workshopy pro děti a dospělé

Divadelní program pro veřejnost bude letos probíhat ve velkém šapitó na louce uprostřed Neratova. Svá představení zde odehraje během pátečního večera a sobotního dne pražský soubor Ujeto, divadlo Vzhůru nohama z Kladna, brněnské uskupení Aldente a nebude chybět také premiéra „domácích“ z Neratova - Jiného jeviště.

Hudební program doplní kapela Four in van (acoustic-rock) z Vysokého Mýta,  všestranný muzikant Petr Vydarený i neratovská kapela Mentallica, která kombinuje profesionální hudebníky s klienty místního chráněného bydlení. Obec a její okolí také znovu po několika letech rozzáří noční světelná instalace, a to v noci ze soboty na neděli. 

„Od roku 2011, kdy jsme začali spolupracovat s chráněným bydlením a pravidelně zkoušet divadlo s místními klienty sdružení Neratov, máme spoustu zkušeností i otázek a věříme, že jejich sdílení a výměna s profesionály z Čech a Slovenska nás může všechny v naší práci významně posunout,“ uzavírá Lucie Špačková.