Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Dolní Újezd oslavil 850. výročí


Datum:

V sobotu 24. června 2017 se v Dolním Újezdu konaly oslavy k 850. výročí první zmínky o obci.

Dolní Újezd oslavil 850. výročí

Současný zděný farní kostel sv. Martina se datuje kolem roku 1250. Historici tvrdí, že v Dolním Újezdu již kolem roku 1200 stál kostel a je možné, že tu již před rokem 1200 mohla být dřevěná rotunda. Nehledě na to, že neznáme přesné datum vzniku farnosti a výstavby prvního kostela, tak jsme spolu jako farní rodina děkovali Pánu Bohu za farnost a obec při mši svaté v 11 hodin, kterou sloužil otec biskup Josef Kajnek, náš otec Adam Grabiec, bývalý farář otec Jiří Heblt a zdejší rodák otec Milan Romportl. Mše svaté se účastnili nejen místní farníci a občané, ale také rodáci, kteří na tuto oslavu přijeli. Otec biskup Josef Kajnek v promluvě povzbuzoval k tomu, abychom byli věrni Bohu a pěkně mluvili o svých kněžích. Při mši svaté otec biskup požehnal prapor Sokolům a po obědě odhalil nově pořízený památník k 1. srazu rodáků u čerstvě vysazené lípy k této události.

Podobně jako všechny veřejné budovy, také na faře probíhal den otevřených dveří, kde si mohli návštěvníci dát malé občerstvení. Tímto jsme se snažili zdůraznit, že fara není jenom otevřená při slavení mimořádných událostí, ale je to náš druhý domov, jak říkává náš otec Adam Grabiec.

Díky patří také našemu starostovi Stanislavu Hladíkovi a zastupitelům obce za příkladnou spolupráci mezi obcí a farností, která posiluje naše společenství. Srdečně zveme všechny do našeho kostela a na faru třeba při cestě naším krajem. Obec Dolní Újezd dále nabízí nově otevřenou naučnou stezku vedoucí krásnou obcí.

Fotogalerie