Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Již 50 let služby Bohu i lidem


Datum:

Papež Pavel VI. vydal 18. června 1967 list, kterým stanovil pravidla pro obnovu trvalého jáhenství v církvi.

Již 50 let služby Bohu i lidem

Jáhenská služba má svůj původ v době apoštolů. V 6. kapitole Skutků apoštolských se dočteme o vkládání rukou na sedm mužů „plných Ducha a moudrosti“, kteří se měli věnovat službě, aby tak vytvořili prostor k modlitbě a hlásání Božího slova pro dvanáct učedníků. Jedním z prvnícj jáhnů byl i Štěpán, který za svou víru v Krista zaplatil životem.   

V dějinách církve byla jáhenská služba výrazně přítomna až do 5. století. Pozdeji postupně upadala a stala se jen předstupněm kněžství. Tridentský sněm nařídil znovuzavedení trvalého jáhenství, avšak toto rozhodnutí se nenaplnilo. Až 2. vatikánský koncil stanovil, aby bylo „v budoucnu obnoveno jáhenství jako vlastní a trvalý hierarchický stupeň […], a toto jáhenství se může udělit mužům zralejšího věku, a to i žijícím v manželství, a také schopným mladým mužům, pro které však musí zůstat v platnosti zákon celibátu.“ V naší zemi bylo trvalé jáhenství zavedeno 2. září 1998.

 

Co je vlastně smyslem trvalého jáhenství, které se uděluje svěcením a v církvi je obnovené již 50 let? Jádrem je služba, jak napovídá i samotný název, který pochází z řeckého slova diakonos = služebník. Jáhen je ten, který slouží, a to především ve třech oblastech: při hlásání Božího slova, při liturgii a v charitativní pomoci. Jáhen hlásá věřícím Boží slovo. Také je věrný v modlitbě, uděluje křest, rozdává eucharistii, jménem církve žehná manželským svazkům, předsedá pohřebním obřadům či žehná svátostiny. Jáhen se také zvlášť angažuje v pomoci potřebným.

 

Jak uvedl nedávno papež František, jáhen je „strážcem služby v církvi“, „svátostí služby Bohu a lidem“.

 

„Vaše poslání spočívá v tomto,“ řekl papež trvalým jáhnům v březnu v Miláně. „Připomínat nám všem, že víra ve svých nejrůznějších podobách – v liturgii ve společenství, osobní modlitbě, v různých formách charity – a v jednotlivých životních stavech – laickém, kněžském, rodinném – má zásadní rozměr služby. Služby Bohu a bratří a sestrám. A kolik cesty je potřeba urazit v tomto smyslu! Vy jste strážci služby v církvi.“

 

Podle Františka není jáhen „napůl knězem a napůl laikem“ ani „nějakým prostředníkem mezi věřícími a pastýři“. Jáhenství je samostatné charisma v církvi, které hovoří o službě. (zdroj: cirkev.cz)