Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Katolická charismatická obnova je proud milosti


Datum:

Řekl to papež František v sobotu v Římě u příležitosti připomínky 50. výročí obnovy.

Katolická charismatická obnova je proud milosti

„Není tak snadné dokázat, že v tomto světě je možné dosáhnout míru. Avšak v Ježíšově jménu to můžeme ukázat dnes,“ řekl papež František během oslav zlatého jubilea Katolické charismatické obnovy a ekumenické modlitby před Sesláním Ducha Svatého, které se konaly v sobotu na římském stadionu Circus Maximus.

Večera se účastnili i zástupci nekatolických církví.

Do Říma připutovali i věřící a kněží z České republiky. Před příjezdem Františka promluvil k přítomným kazatel papežského domu Raniero Cantalamessa a evangelický pastor Giovanni Traettino.

„Díky za svědectví, které tady dnes vydáváte. Děkuji. Prospěje nám všem, budu z něj mít užitek já i všichni,“ řekl J. Bergoglio, který se již jako arcibiskup v Buenos Aires účastnil charismatických setkání. „Dnes jsme tady jako ve večeřadle pod širým nebem, protože nemáme strach. Pod otevřeným nebem a také se srdcem otevřeným příslibu Otce. Jsme zde shromážděni všichni věřící. Všichni, kdo vyznávají, že Ježíš je Pán,“ řekl také papež František.  

Úlohou křesťanů je podle něj „hlásat dobrou zvěst všem národům, dokázat, že mír je možný. Není však tak snadné dokázat dnešnímu světu, že mír je možný. V Ježíšově jménu však můžeme svým svědectvím prokázat, že mír je možný! Je možný, pokud jsme v pokoji mezi sebou. Poukazujeme-li však na rozdíly, vedeme spolu válku a nemůžeme hlásat pokoj. Mír je možný, pokud vyznáváme, že Ježíš je Pán, a evangelizujeme. Je to možné, třebaže se lišíme,“ řekl papež s odkazem na skutečnost, že charismatický proud se zrodil jako ekumenický.

„Lišíme se, ale přejeme si být smířenou růzností,“ pokračoval dále. „Ano, nezapomínejme na toto slovo a říkejme ho všem: smířená různost.“

František také zdůraznil skutečnost, že před 50 lety nedal Duch Svatý počátek nějaké organizaci, nýbrž „proudu milosti, proudu milosti Katolické charismatické obnovy.“ Proud Boží milosti, který vede k jednotě, je pro celou církev, nejen pro někoho.

„Spolu s touto zkušeností neustále církvi připomínejte moc modlitby chval. Chvála je modlitbou uznání a díkůčinění za nezištnou lásku Boha,“ pokračoval František.

Podpořil také specifický způsob chvály, kterým se věřící často modlí v charismatické obnově. „Možná se tento způsob modlitby někomu nelíbí, ale je jisté, že plně patří k biblické tradici. Žalmy, a potom David, který tancoval před Archou Úmluvy, pln jásotu... Neupadněme, prosím, jakožto křesťané do komplexu Míkal (srov. 2 Sam 6,16), která se styděla za Davida, když chválil Boha. Jásot, veselí a radost jsou plody téhož působení Ducha svatého! Křesťan buď zakouší ve svém srdci radost anebo něco nefunguje; radost z hlásání dobré zvěsti evangelia.“

V závěru své promluvy papež uvedl, že „charismatická obnova je rovněž služba člověku. Křest v Duchu Svatém, chvála, služba člověku. Tyto tři věci jsou nerozlučně spojeny: křest v Duchu svatém, chvála – modlitba chval – a služba člověka jsou spojeny. Mohu v hloubi chválit, ale nepomáhám-li potřebným, nestačí to.“

(zdroj: cirkev.cz)