Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Překlad dokumentu o hudbě


Datum:

V polovině letošního roku vyjde český překlad dokumentu o hudbě Sing to the Lord: music in divine worship, který v r. 2007 vydala biskupská konference USA.

Překlad dokumentu o hudbě

Proti původnímu záměru použít výchozí text jako inspiraci pro vlastní tvorbu se v průběhu práce ukázalo vhodnější vydat v češtině text celého dokumentu a opatřit ho průvodním slovem zdůvodňujícím toto rozhodnutí. I když kulturní kontext americké společnosti je odlišný od našeho prostředí, význam přeloženého dokumentu spočívá v jeho teologickém bohatství. Vychází totiž z liturgických knih, které jsou platné pro celou církev, a nabízí pohled, který pomáhá objevit teologii svátostí i aktivní účast na slavení liturgie zpěvem či hudbou celého bohoslužebného shromáždění.

Kniha o rozsahu asi osmdesáti stran zprostředkovává českému čtenáři výsledek dlouholetých reflexí, zkušeností a dialogu mezi odborníky v oblasti liturgie a hudby. Je možné ji doporučit nejen farářům, varhaníkům a zpěvákům, ale všem, kdo chtějí lépe pochopit význam zpěvu a hudby při našich bohoslužbách.

Vydání a distribuci bude zajišťovat nakladatelství Krystal OP.

P. Jan Šlégr

sekretář Liturgické komise ČBK