Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Diecéze má pět novokněží


Datum:

Biskup Jan Vokál vysvětil pětici mladých mužů, kteří po šestileté formaci v kněžském semináři a roční jáhenské službě řekli Bohu definitivní ANO.

Diecéze má pět novokněží

Biskup Jan na úvod slavnosti připomněl, že Kristus si sám volí svoje kněze. Svátostí svěcení jsou pak připodobněni Kristu, který jim navždy promění jejich duši. 

Homilii začal připomínkou, že ve stejné chvíli papež František otevírá svoji liturgii ve Fatimě, při které bude svatořečit dva malé pasáčky, kterým se před 100 lety zjevila Panna Maria. Doporučil tak všem kněžím a zvláště těm, které přijal dnes do kněžského společenství, aby si ve svém povolání zamilovali Matku Boží: "Ona je pramenem a iniciátorem kněžského povolání. Dostalo se jí takové milosti, že se pod jejíma nohama zatřáslo nebe i země. A to pro to, že řekla Fiat a vše konala s radostí, bez ohledu na bolest, kterou jí přinesla smrt jejího syna."

Dále biskup Jan zmínil slova, která zazněla ze svatopetrského náměstí: "Přimkněte se k Marii a nemusíte se ničeho bát. Ona vám bude průvodkyní." A citoval i svatého Jana Pavla II., který řekl, že eucharistie je zdrojem kněžství a Panna Maria je paní eucharistie.

Svěcení pěti kněží se zúčastnilo velké množství lidí, kteří zcela naplnili katedrálu Svatého Ducha. Podpořit novokněze přišla i stovka diecézních kněží. Také oni si připomněli, že v den svého svěcení obětovali sami sebe pro ty, ke kterým byli posláni. 

Fotogalerie