Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zemřel P. Franz Kapaun


Datum:

V německém Naumburgu zemřel v pátek 7. dubna, ve věku 88 let, kněz Franz Kapaun. Narodil se v České Třebové.

Zemřel P. Franz Kapaun

V patnácti letech byl povolán jako pomocník vojenského letectva a v posledních měsících 2. světové války musel vykonávat službu v Německu. Na konci války však upadl do ruského zajetí, ze kterého byl propuštěn až v říjnu 1945. Své rodiče našel znovu po několikaměsíčním hledání v Karith u Gommern. Povzbuzen svým farářem, začal se vzdělávat, složil na gymnáziu v Magdeburgu maturitu a pokračoval studiem teologie v Bad Driburgu, Paderbornu a v Mnichově. Vzdělání ukončil v kněžském semináři v Huysburgu, kde ho také v roce 1953 arcibiskup Dr. Lorenz Jaeger vysvětil v klášterním kostele na kněze.

„Franz byl znám svojí srdečností. Svým humorem činil křesťanskou víru mezi lidmi živou. Když býval dotazován na svůj věk, často odpovídal, že je v nejlepším věku na umření. Ve velké skromnosti o sobě sotva kdy sám mluvil, o to víc ale chválil a povzbuzoval ostatní“, řekl mimo jiné při pohřbu o zemřelém knězi magdeburský biskup Gerhard Feige.

Po celý život zůstal P. Kapaun spojený se svou vlastí a snažil se o smíření mezi Čechy a Němci. Za tyto zásluhy byl v roce 1997 jmenován královéhradeckým biskupem Karlem Otčenáškem čestným kanovníkem kolegiální kapituly proboštského a kapitulního kostela Povýšení svatého Kříže v Litomyšli. Zádušní mše za faráře Franze Kapauna byla sloužena 19.4. v kostele St. Elisabeth ve Weißenfels. Jeho tělo bylo uloženo do hrobu na místním hřibově.