Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Vatikán představil Ženský poradní sbor


Datum:

Na Mezinárodní den žen představil Vatikán svůj první výhradně ženský poradní orgán. Sbor se skládá z 37 žen, které zastupují nejrůznější obory a profese.

Vatikán představil Ženský poradní sbor

Ženský poradní sbor bude mít své stálé místo v rámci Papežské rady pro kulturu.

„Papež František často zdůrazňoval potřebu naslouchat hlasu žen a najít prostor pro zodpovědnou spolupráci v každodenním životě na všech úrovních. Členky tohoto poradního orgánu zastupují nejrůznější náboženství a jsou mezi nimi i nevěřící a nabízejí ženský pohled na aktivity Papežské rady pro kulturu. V některých případech budou přicházet s vlastními návrhy a přímo zajišťovat aktivity rady,“ uvedl kardinál a prezident Papežské rady pro kulturu Gianfranco Ravasi.

Íránská teoložka a členka poradního sboru Shahrazad Houshmand se domnívá, že nás stále obklopuje kultura diskriminace. „Evropa bezesporu udělala velký pokrok, přesto je ale v Itálii statisticky stále velmi rozšířené genderové násilí. Znamená to, že stále žijeme v kultuře, kde jsou ženy považovány za služebnice mužů,“ řekla Shahrazad Houshmand.

Papež František opakovaně zdůrazňoval důležitost respektu k ženám a bránil jejich důstojnost. Přesto se mnoho žen cítí diskriminováno v průběhu své pracovní kariéry.

„Nikdy jsem se jako herečka necítila být považována za rovnocennou vůči mužským hercům. Přála bych si, aby existovala nějaká neutrální definice, protože při představování herečky se často jako první věc říká ´tato žena nebo dívka je velmi krásná´. To ale není ta nejdůležitější věc. Je to také pravda, ale důležitější je skrytá hloubka, kterou považuji za mnohem zajímavější,“ řekla herečka a členka poradního sboru Nancy Brilly.

Ženský poradní sbor se bude třikrát ročně setkávat nad tématy jako např. ženy uvnitř mužského světa, náboženství, práce a kultura mládeže. (zdroj: cirkev.cz)