Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Co přineslo olomoucké fórum mládeže?


Datum:

Na Celostátním fóru mládeže se podílela stovka účastníků a během čtyř dní je navštívila většina českých a moravských biskupů.

Co přineslo olomoucké fórum mládeže?

V Olomouci se ve dnech 23. - 26. února sešli zástupci mladých lidí z celé České republiky, aby diskutovali o tom, co se v církvi daří i o věcech, které by rádi změnili.

Dopolední bohoslužba v katedrále sv. Václava uzavřela v neděli 26. února 2017 páté Celostátní fórum mládeže, které v Olomouci probíhalo od čtvrtka a přivítalo na sto mladých delegátů. V průběhu mše svaté, kterou celebroval arcibiskup Jan Graubner společně s dalšími biskupy a kněžími, představili účastníci fóra závěry ze zasedání, které se soustředilo na téma evangelizace.

Jako zástupci mladých lidí děkujeme za to, že nám církev naslouchá, provází nás a dává nám možnost vyjádřit své názory a návrhy,“ uvedli účastníci fóra mládeže své závěrečné prohlášení a zmínili pak některé konkrétní náměty. „Potřebujeme svědectví života, vzory, osobní nasazení v modlitbě s důrazem na ztišení. Chceme být doprovázeni ve víře a naučit se doprovázet, chybí nám formace a vzdělávání i po přijetí svátostí,“ vyjmenovali mladí lidé.

Zároveň vyjádřili svou připravenost být činní ve společnosti a v životech svých farností např. zapojením do pastoračních rad nebo pomocí v pohraničních oblastech. „Nebojte se do našich rukou vkládat zodpovědnost,“ vybídli církevní představené.

Ve svém prohlášení rovněž požadovali otevřenější a pravdivější vztahy církve a společnosti, lepší a intenzivnější komunikaci uvnitř církve, rozšíření spolupráce s odborníky, jako např. psychology, gynekology, grafiky a programátory, nebo širší využívání sociálních sítí k propagaci.

Chceme svědčit druhým především svým životem a nestavět víru jen na zážitcích, ale žít ji v každodennosti. Chybí nám argumentační výbava, a proto potřebujeme prostor, kde se mladí mohou obeznámit s tématy, o kterých se v církvi běžně nemluví,“ zmínili rovněž mladí delegáti. Plné znění jejich prohlášení je k dispozici na tomto místě.

Nedělní bohoslužba byla vyvrcholením čtyřdenní akce, které se aspoň na část programu zúčastnili téměř všichni čeští a moravští biskupové. Fórum se koná vždy před Celostátním setkáním mládeže, které na Hané proběhne v srpnu tohoto roku, a završuje místní fóra, která se nedávno uskutečnila v diecézích.

Fotogalerie z jednotlivých částí programu naleznete na webu fotografů ze sdružení Člověk a víra. (zdroj: cirkev.cz)