Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Originální hospodaření Jezuitů v Jižní Americe


Datum:

V podvečer 9. února se v Centru Jana XXIII. v Hlinsku uskutečnila přednáška broumovského děkana P. ThLic. Martina Lanžiho.

Originální hospodaření Jezuitů v Jižní Americe

P. Martin Lanži, který uskutečnil svoji misi v Paraquay v loňském roce, se tématu "redukcí" krátce dotknul již při své první přednášce v Hlinecké farnosti, kdy se dělil o postřehy ze své misijní cesty do této země Jižní Ameriky. Perfektně připravená prezentace a celý výklad nenechal nikoho na pochybách o znalostech a důkladně zpracovaných informacích o existenci "jezuitského státu" od jeho založení až po zánik.

P. Lanži přítomné seznámil se vznikem jezuitského řádu, s působením jezuitů v zemích Jižní Ameriky, kteří si dokázali získat místní obyvatelstvo a bránili Indiány před zotročením. Založili tzv. redukce, jejichž hlavním cílem byla misijní činnost, šíření křesťanství a vzdělávání. Zmínil, že redukce jsou označovány jako "jezuitský stát", kde po 150 let fungoval důmyslný ekonomický, sociální a vzdělávací systém. P. Lanži posluchače seznámil i s pozůstatky těchto "redukcí" na území Paraquaye, Brazílie a Argentiny jak slovem, tak i ukázkami fotografií. Přiblížil, co to "redukce"jsou, jak se v nich žilo, v čem se bydlelo, jak se hospodařilo, ale i co bylo centrem redukcí, jak byla rozdělena půda a řekl i o významu hudby, aj.

V přednášce rovněž připomněl režim, který v redukcích existoval, jaké povinnosti se musely plnit, jak důležité bylo vzdělávání. Rovněž připomněl i nepřátele redukcí. Další zajímavostí bylo přiblížení negativ redukcí a nakonec rozebral příčiny jejich zániku a zrušení řádu jezuitů papežem Klementem XIV. v r. 1773, kromě Pruska a Ruska, kde vládli nekatoličtí panovníci. V r. 1814 byl tento řád nakonec papežem Piem VII. obnoven a existuje dodnes. Z redukcí se dodnes zachovaly jen zbytky staveb, několik z nich nyní figuruje na seznamu Světového dědictví UNESCO.

Přednáška byla bohatá na informace i  fotografické ukázky a v závěru byly P.Martinem zodpovězeny i zajímavé četné dotazy, což dokazovalo pozorné naslouchání přítomných. Děkujeme P. Martinovi Lanžimu, že nám přiblížil originální sociálně-ekonomický experiment, jediný pokus v historii, kdy se ve velkém měřítku podařilo uskutečnit ideální křesťanskou společnost s komunistickými rysy.