Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Nad tématem svátosti smíření


Datum:

Ani kněz či jáhen by neměl ustrnout na vědomostech, které získal v studiem v kněžském semináři nebo Teologické fakultě.

Nad tématem svátosti smíření

Proto se v úterý 7.2. sešli kněží a jáhnové naší diecéze nad tématem svátosti smíření. Při této příležitosti jsme se zeptali biskupského vikáře pro pastoraci Jana Paseky:

 

Proč je nutné, aby se kněží a jáhnové neustále vzdělávali?

Církev jim velmi moudře doporučuje stálou formaci duchovní, intelektuální a lidskou.  Vzděláváním si kněz či jáhen uvědomí mnohé skutečnosti a rozšíří obzor. Požadavky, které jsou kladeny na kněze si žádají stále studium v různých oblastech. Neustálé vzdělávání dnes vyžadují téměř ve všech profesích. O to více kněz, který je zodpovědný za spásu duší, musí stále studovat, aby svěřeným lidem co nejlépe pomáhal.

 

Co se mohou nového kněží o zpovídání dozvědět?

Myslím si, že kněz se zpovídat učí celý život. Svátost smíření je velký dar, který kněz objevuje jak v roli zpovědníka, tak i toho, který se zpovídá. Písmo svaté a například i Obřady pokání poskytují obrovské bohatství týkající se této svátosti. Když mluvíme o svátosti smíření, objevujeme její krásu. A to by mělo v nás kněžích vyvolávat touhu ještě víc zpovídat a zpovídat se.

 

Jaká další témata jsou pro příští školení zvolena?

V současné době připravujeme stálou formaci pro kněze, kteří mají do deseti let od přijetí kněžského svěcení, pro ně bude připravena celá řada nejrůznějších témat. Pro příští školení kněží tohoto charakteru,  téma ještě vybráno není. V září, minulého roku,  jsem oslovil okrskové vikáře, aby se zeptali kněží, které téma by navrhovali pro tento studijní seminář. Nejvíce zazníval  návrh ohledně svátosti smíření. Pro příští studijní  setkání zvolím stejný postup.