Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Urgentní úmysl Apoštolátu modlitby papeže


Datum:

Únor 2017 – Posvátnost života – za děti, kterým hrozí interrupce, jakož i za všechny, kteří jsou na sklonku života.

Urgentní úmysl Apoštolátu modlitby papeže

Každý život je posvátný! Ať nikdo není ponechán osamocený a láska hájí smysl života.

Pocit hrozby je jeden z nejtíživějších lidských pocitů. Když se pod námi začne třást země, chvění povrchu nás uvádí do neřešitelné situace. Ztrácíme půdu pod nohama. Již v minulém roce národní úmysl Apoštolátu modlitby na měsíc březen nás vyzval k tomu, abychom prosili za matky, které podstoupily interrupci a nesou v srdci výčitky, lítost a bolest, abychom se k nim uměli stavět s citlivostí, milosrdenstvím a soucitem. O první únorové neděli papež František zveřejnil urgentní úmysl apoštolátu modlitby: spojuje počátek a vyústění života. V samém počátku je život ohrožován zabitím lidského plodu, na závěr může být život zmařen eutanázií. Máme se při této naší společné modlitbě podívat nejen na matky a otce, kteří se domnívají, že jsou postaveni před zdánlivou volbou přijmout či odmítnout dítě přicházející na svět, ale i na děti, o kterých se v těchto dnech bude rozhodovat, zda vůbec na svět přijdou. Ale také na perspektivu způsobu odcházení z tohoto světa.

Papež František ukazuje na propojenost začátku a konce života. Počátek i dovršení života jsou spojeny s tím, co pro nás život znamená. Odvaha k životu na zemi i pro věčnost jsou vzájemně spojeny. Právo na život je základním lidským právem. Křesťan musí být ostražitý i před terminologií, která se snaží normalizovat představu potratu. Z druhé strany lhostejnost k sociálním podmínkám života může oslabovat odhodlanost přijmout dítě nebo stárnoucího či umírajícího člověka.

Papež František připomněl slova Matky Terezy: „Pamatujme na její slova: ‚Život je krása, obdivuj ji, život je životem, chraň ho!‛ Ať už jde o dítě, které se má narodit, anebo o člověka, který se blíží smrti: každý život je posvátný!“ Hlubší význam těchto slov nám může připomínat i nápis nad hrobem otce Špidlíka na Velehradě: „Všechno, co žijeme s láskou, přechází s Kristem do vzkříšení. Věčnost tvoří vztahy, které nikdy nekončí.“

Pavel Ambros SJ

národní ředitel Apoštolátu modlitby v ČR