Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Výtěžek z koledy Tří králů sečten


Datum:

Tříkrálové peníze pomohou nemocným a potřebným u nás i v zahraničí.

Výtěžek z koledy Tří králů sečten

Lidé v královéhradecké diecézi opět projevili velkou solidaritu a do tříkrálových kasiček přispěli rekordních více než 15 milionů* korun (přesně: 15 029 256,- Kč*), což je o 436 tisíc* korun více, než loni. Charity z darovaných peněz podpoří především vlastní služby pro nemocné a potřebné ve svých regionech. Část výtěžku sbírky poputuje na humanitární projekty v zahraničí. „Děkuji všem dárcům za štědrost a také za důvěru. Jsem rád, že lidé stále myslí na ty nejpotřebnější, kterým naše Charity pomáhají. Velký dík také všem koledníkům a dobrovolníkům, které neodradilo ani letošní mrazivé počasí, aby dům od domu roznášeli tříkrálové požehnání,“ říká RNDr. Jiří Stejskal, ředitel Diecézní charity Hradec Králové.

Navzdory silným mrazům a sněhu přinesli tříkráloví koledníci radost a požehnání do tisícovek domácností a přitom vybírali příspěvky na pomoc nemocným a potřebným. Jen v hradeckém okrese přispěli lidé do pokladniček celkem 989 262,-* Kč a ve většině ostatních regionů byl výtěžek sbírky také vyšší. Na koledu vyrazilo bezmála o šestnáct desítek skupinek více, než loni. Lidé byli většinou laskaví a často promrzlé koledníky zvali na teplý čaj. Připojily se také nové obce. V mnoha venkovských oblastech se tříkrálové koledování stalo již tradicí.

Tříkrálová sbírka pomůže nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným především v regionech, kde byly vykoledovány. Například na Královéhradecku a Ústecko-orlicku vybírali koledníci příspěvky na domácí hospicovou péči o nevyléčitelné nemocné. Oblastní charita Jičín z Tříkrálové sbírky podpoří dobrovolnické aktivity pro děti, rodiny a seniory. Trutnovská Charita použije vybrané prostředky na nákup devítimístného vozu pro přepravu hendikepovaných dětí do speciální ZŠ a pro respitní pobyty dětí z pěstounských rodin. V Třebechovicích a okolí lidé přispívali na charitní pečovatelskou službu a na Královédvorsku na nízkoprahové zařízení Střelka pro děti a mládež. Pardubická a litomyšlská Charita z darovaných peněz podpoří pobytové odlehčovací služby pro seniory a lidi se zdravotním postižením.

Část výtěžku věnují naše Charity také na podporu humanitárních projektů v zahraničí, které realizuje hradecká Diecézní charita. Konkrétně na kvalifikační kurzy pro nevyučenou nezaměstnanou mládež, dětské večerní vzdělávání a výstavbu domků pro chudé v Indii a dále na projekty misie v Hondurasu.

Koledníci zazpívali a popřáli vše dobré v novém roce také pacientům v nemocnicích, seniorům v domovech důchodců a dětem v mateřských školách. V Hradci Králové jim požehnal biskup Jan Vokál, v Pardubicích pomocný biskup Josef Kajnek. Tříkrálovou sbírku doprovodila i spousta akcí pro veřejnost a koledníky - tříkrálové průvody, v Poličce i dalších místech tradičně s koňmi, dále koncerty, živé betlémy a soutěže. Na Hradecku se stále hlasuje o nejkrásnější tříkrálový kostým na www.charitahk.czaž do 15. 2. 2017. Na Havlíčkobrodsku probíhá fotosoutěž, více na www.hb.charita.cz.

Dobročinná Tříkrálová sbírka, kterou každý rok pořádá Charita ČR, je také jednou z největších dobrovolnických akcí v Česku. Jen v královéhradecké diecézi se do sbírky letos zapojilo přes deset tisíc dobrovolníků. Za tři krále se převlékli školáci a studenti, skauti, farníci, zaměstnanci Charit a další dobrovolníci. Mnohé Charity pro koledníky připravily za odměnu také promítání v kině, divadlo a hry.

Podrobné výsledky Tříkrálové sbírky 2017 v regionech a další informace najdete na www.hk.caritas.cz nebo na facebooku.