Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Vyšel přípravný dokument o mladých lidech


Datum:

Vatikán představil přípravný dokument k příští biskupské synodě. Jejím tématem bude říjnu 2018 „Mladí, víra a rozlišování povolání“.

Vyšel přípravný dokument o mladých lidech

Vydání dokumentu zahajuje fázi sbírání informací z celého světa, a to i od mladých lidí, pro které Vatikán spustí samostatné internetové stránky.

„To jsem vám řekl, aby má radost byla ve vás a vaše radost byla úplná (Jan 15,11): takový je Boží plán pro muže i ženy všech dob a tedy také pro všechny mladé lidi 3. tisíciletí, nikoho nevyjímaje.“ Těmito slovy začíná přípravný dokument k příští biskupské synodě.

Povoláni k lásce a plnému životu

Setkání biskupů, kterému předchází více než roční přípravy, bude věnováno mladým lidem (ve věku 16-29 let, podle místních podmínek i jinak), víře a rozlišování povolání. Církev se při něm chce ptát, jak doprovázet mladé lidi, aby poznali a přijali Boží povolání k lásce a plnému životu, i jak mohou mladí pomoci hlásat evangelium – Radostnou zprávu.

Povoláním se přitom rozumí široká škála rozhodnutí, která vedou člověka k „plnosti radosti“: volba životního stavu (manželství kněžství, zasvěcený život…), zaměstnání, sociální nebo politická angažovanost, nakládání s časem a penězi apod.

Vydání přípravného dokumentu zahajuje fázi synody, kdy budou dotazovány církevní instituce po celém světě o tom, v jakých situacích mladí lidé žijí. Součástí textu je tedy i dotazník, který se skládá z několika statistik, 18 otázek (3 z nich se liší v závislosti na kontinentu) a výzvou popsat několik dobrých pastoračních aktivit týkajících se doprovázení a rozlišování povolání. Sdílení těchto zkušeností může církev obohatit, uvádí autoři.

Internetové stránky pro mladé

Jak bylo zdůrazněno na tiskové konferenci, do přípravné fáze mají být zapojeni i samotní mladí lidé. To potvrzuje i papež František v dopise, který mladým napsal: „Církev chce naslouchat vašemu hlasu, vaší vnímavosti, vaší víře; dokonce i vašim pochybnostem a vašim kritikám. Ať slyší váš hlas, nechte ho zaznít v komunitách, sdělte ho pastýřům.“

Sekretariát synody proto spustí internetové stránky, kde budou moci mladí odpovědět na online dotazník ohledně jejich života a očekávání, sledovat průběh příprav i synody, shlédnout promluvy papeže nebo se podělit o své zkušenosti.

Ze všech odpovědí pak vznikne tzv. Instrumentum laboris neboli dokument, na základě kterého budou biskupové jednat během synody.

Samotný přípravný text, který byl nyní rozeslán biskupským konferencím, konferencím řeholních představených i východním katolickým církvím, má kromě dotazníku tři části. První popisuje kontext, v němž mladí žijí. Druhá se zaměřuje na víru a rozlišování povolání, u kterého předkládá tři kroky: poznat, co se odehrává uvnitř člověka, interpretovat to a rozhodnout se. Třetí část se věnuje pastoračním aktivitám.

Koncert i konferece

Ve Vatikánu dnes také představili několik akcí, které se synodou souvisejí. 5. – 8. dubna 2017 se v Římě uskuteční mezinárodní setkání „Od Krakova k Panamě. Synoda na cestě s mladými“. Během něj bude lidem zodpovědným za pastoraci mládeže v biskupských konferencích představen přípravný dokument i způsob, jak se mohou dotazovat ve svých diecézích. Na programu je také například koncert GEN Rosso e Verde se svědectvími (7. dubna), na nějž jsou pozváni mladí z celého světa. V sobotu 8. dubna pak proběhne v bazilice Santa Maria Maggiore v Římě modlitební vigílie, která připraví na Světový den mládeže. Ten se uskuteční letos v diecézích na Květnou neděli.  

V září se zase bude konat studijní seminář týkající se situace, v nichž mladí žijí. Pozváni jsou odborníci z celého světa, avšak zúčastnit se může kdokoliv.

(zdroj: cirkev.cz)