Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Broumovské Turínské plátno se vydá na cestu


Datum:

Od 18.1. bude k vidění na zámku Fryštát v Karviné.

Broumovské Turínské plátno se vydá na cestu

Originál plátna je od roku 1578 uchováván v italském Turíně, podle něhož je název plátna odvozen. Plátno je církví považováno za pohřební rubáš Ježíše Krista. Podle legendy je na něm otisk těla umučeného Krista a plátno podle řady věřících nese otisk těla a stopy krve z ran, které Kristus utržil při bičování, mučení a ukřižování. O pravosti plátna se dodnes vedou diskuze.

V roce 1999 byla v klášterním kostele sv. Vojtěcha nad kaplí sv. Kříže za zlaceným štukovým věncem s nápisem SANCTA SINDON v dřevěné schránce nalezena unikátní kopie Turínského plátna z roku 1651.

U plátna byla přiložena autentika (průvodní listina), z které je zřejmé, že plátno daroval v roce 1651 turínský arcibiskup Julius Caesar Bergiria opatu u sv. Mikuláše na Starém Městě pražském, pozdějšímu pražskému arcibiskupovi Matoušovi Ferdinandovi Sobkovi z Bílenberka. Ten ji za svého života daroval broumovskému klášteru. V dokumentu je uvedeno, že kopie byla při slavnostním obřadu dotýkána s originálem a vyjmenovává slavné účastníky ceremonie. Rovněž zaznamenává jména osob, které plátno M. F. Sobkovi z Itálie do Čech doručily.

Broumovská kopie je téměř rozměrově shodná s originálem (4,36 m délka a 1,1 m šířka). Obraz na lněném plátně s klasickou vazbou osnova - útek (na rozdíl od originálu) je namalován čtyřmi odstíny hnědavé barvy (přírodní pigment). Na plátně je zvláštním způsobem vidět postava o výšce 170 až 180 cm z přední a zadní strany. Uprostřed je namalován nápis EXTRACTVM AB ORIGINALI (vytaženo z originálu).

Na světě se nachází kolem čtyřiceti podobných historických kopií, broumovská je však jediná ve střední Evropě (severně od Alp) a rovněž patří k nejzdařilejším.

Broumovskou kopii Turínského plátna je možno zhlédnout v rámci prohlídky kláštera.