Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

FATIMA - 100. výročí zjevení Panny Marie


Datum:

Posvěcení sošky Panny Marie a zasvěcení farnosti Jaroměř Neposkvrněnému srdci Panny Marie.

FATIMA - 100. výročí zjevení Panny Marie

U příležitosti 100. výročí zjevení Panny Marie ve Fatimě se v neděli 1. ledna 2017 - na slavnost Matky Boží, Panny Marie – uskuteční v naší jaroměřské farnosti slavnostní požehnání a posvěcení sošky Panny Marie Fatimské. Jeho Excelence Mons. Jan Vokál, biskup královéhradecký, zároveň zasvětí celou farnost a každého zvlášť Jejímu Neposkvrněnému Srdci.

Zjevení v portugalské Fatimě začalo v roce 1916 trojím zjevením Anděla Míru desetileté Lucii, devítiletému Františkovi a sedmileté Hyacintě. Po této duchovní přípravě docházelo každý měsíc od 13. května do 13. října 1917 ke zjevením Panny Marie. Tento cyklus šesti zjevení byl ukončen „slunečním zázrakem“. Anděl připravoval pasáčky ve Fatimě na zjevení Panny Marie a vedl je především ke smírným modlitbám za svět, za odpuštění a odčinění všeho, čím se lidé oddělili od Boha a Jeho království.

Proč slavit Jubileum Fatimy? Mezi moderními zjeveními je Fatima bezpochyby zjevením nejvíce prorockým, to jsou slova kardinála Tarcisio Bertone.  A odcitujeme i sv. Jana Pavla II., který řekl doslova, že: „pokud zvítězíme i v universálním rozměru, bude to díky Marii. Kristus zvítězí Jejím prostřednictvím, protože chce, aby vítězství Církve současného i budoucího světa byla spojována s Ní, to je s Marii“. A když 13.7.1917 v údolí Cova ď Iria řekla při zjevení Panna Maria třem malým pasáčkům, že Její Neposkvrněné Srdce zvítězí, pak je právě toto důvodem, proč vnímat Fatimu i znamení doby – 100. výročí Fatimy.

Pro zachování míru ve světě je potřeba důsledněji naplňovat Mariiny výzvy k obrácení a modlitbě růžence: „Modlete se každý den růženec, aby svět získal pokoj a přestaly války“.  Panna Maria Fatimská je nazývána Královnou posvátného růžence. K pochopení modlitby a významu svatého růžence v naší době nejlépe pomůže apoštolský list sv. Jana Pavla II.: „Rosarium Virginis Mariae“, který nám dal Svatý otec v roce 2003 jako svůj odkaz spolu s uvedením tajemství Růžence Světla. Modlitba růžence je součástí jasné výzvy Panny Marie, a to nejenom ve Fatimě. Je součástí kultu, tedy úcty k Jejímu Neposkvrněnému Srdci.  Sv. Jan Pavel II. řekl: „Buďte silní! Modlete se často růženec. Ačkoliv je to zdánlivě málo, provedete tím všechno“. Tak vyjadřujeme mariánskou úctu a způsob, jak chceme jít cestou víry za Ježíšem s Jeho Matkou Marii. 13. července 1917, mimo jiné, Panna Maria při zjevení řekla fatimským pasáčkům: „Viděli jste peklo, kam upadají duše ubohých hříšníků. Aby byly zachráněny chce Bůh zavést ve světě úctu k mému Neposkvrněnému Srdci“.

Naši otcové biskupové rozhodli o připojení se k celosvětovému slavení Jubilea Fatimy 2017 v našich českých a moravských diecézi. Hlavní průběh slavení 100. výročí Fatimy je stanoven a schválen pro všechny naše diecéze Čech a Moravy.   Z šesti hlavních dnů Fatimského Jubilea od 13.5. do 13.10. 2017, jsme dostali ve světové Fatimě v Portugalsku výjimečný den 100. výročí zjevení 13. září 2017. Přímo z místa zjevení převezme Česká biskupská konference sochu Panny Marie Fatimské, aby přišla do našich katedrál, diecézí a na hlavní mariánská místa v naší zemi a na 1. mariánskou sobotu v říjnu na svátek Panny Marie Růžencové (7.10. 2017) jsme vyslovili za sebe a naši zem svěření a zasvěcení Neposkvrněnému Srdci Panny Marie.

K těmto celosvětovým oslavám Jubilea Fatimy 2017 se připojuje také naše jaroměřská farnost. Začínáme hned první den nového roku – 1. ledna 2017 v 15.00 hod. v kostele sv. Mikuláše. Tento den začne také putovat po farnosti - od rodiny k rodině -  kaplička se soškou Panny Marie Fatimské. K tomu jsme už obdrželi od otce biskupa Jana zvláštní požehnání.  Ať je nám požehnání a posvěcení sošky Panny Marie Fatimské posilou k tomu, abychom ve svém životě konkrétně a odvážně naplňovali fatimské poselství, abychom se skrze přijetí tohoto poselství obnovili a celým srdcem obrátili k Bohu a Jeho přikázáním.    

P. Jerzy St. Zieba MSF - administrátor farnosti Jaroměř