Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Proběhlo Sympozium o svátosti manželství


Datum:

Zahájil ho biskup Josef Kajnek, který hned na začátek zdůraznil důležitost tradičního pojetí manželského svazku.

Proběhlo Sympozium o svátosti manželství

V královéhradecké diecézi vznikl už před lety koncept systematického vzdělávání pro kněze, jáhny a pastorační asistenty. Některé z jeho programů jsou určeny i širší veřejnost a jedním z nich bylo i Teologické sympozium o přípravě ke svátosti manželství, které v Hradci králové proběhlo 29.-30. listopadu. Sympozium tohoto typu bylo již čtvrté v řadě, po sympoziích o křtu a jeho obnovou ve svátosti smíření, a následných tématech o biřmování a o eucharistii. Pro uplynulé sympozium bylo zvoleno téma o svátosti manželství, dotýkajícího se velkého počtu věřících, protože povolání do konkrétního životního stavu musí řešit každý člověk, který byl uveden do víry a víru přijal.

Marie Zimmermannová, vedoucí Katechetického a pedagogického centra královéhradeckého Biskupství zvolené téma zdůvodnila slovy:„Dnes, když víme, jak je statut manželství ohrožen, jak na něj společnost v mnoha směrech útočí, je potřeba vyzdvihnout a zdůraznit, že Bůh je nad všemi překážkami, které se proti tradičnímu pojetí manželství staví. Koncept sympozia o manželství byl postaven tak, abychom se na svátost manželství dívali jako na dar od Boha.“

Úmyslem celého dvoudenního setkání bylo propojit teologický pohled s praxí přípravy na svátost manželství. Proto byl mimo jiné pozván koordinátor pracovní mezidiecézní skupiny zabývající se touto tématikou, Petr Imlauf, který je, spolu se svojí manželkou, dlouholetým spolupracovníkem kněží ve službě přípravy snoubenců ke svátosti manželství. Široká posluchačská základna pak opravdu v diskuzích poskytla prostor pro propojení teologie a praxe. Jeden z přednášejících, P. Aleš Opatrný, například zdůraznil, že tolik diskutovaná exhortace Amoris leatitia nahlíží na obtížné pastorační situace týkající se manželství s velkou dávkou milosrdenství.

Prof. Vojtěch Novotný pak zaujal svým pohledem, kdy v eschatologické rovině uvažuje nad tím, že pokud bylo manželství celoživotně naplněno vzájemnou láskou manželů, má smysl uvažovat o tom, že takový vztah smrtí jednoho z nich nekončí. Z tohoto důvodu mnoho ovdovělých lidí zůstává svému manželu či manželcevěrných a těší se na shledání. Takový pohled je nejen inspirativní, ale především plný naděje. (SrP)