Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Dnes na ČT2 dokument o Josefu Toufarovi


Datum:

Filmový dokument o životním příběhu kněze Josefa Toufara spojeného se záhadným pohybem kříže v číhošťském kostele na ČT2 ve 21:00.

Dnes na ČT2 dokument o Josefu Toufarovi

Životní příběh kněze Josefa Toufara spojeného se záhadným pohybem kříže v číhošťském kostele inspiroval spisovatele Miloše Doležala a režiséra Romana Vávru k natočení dokumentárního filmu Jako bychom dnes zemřít měli. Tvůrci v něm využili unikátní záběry StB pořízené s P. Toufarem jen den před jeho smrtí a vyprávění pamětníků číhošťské zázraku. Divákům tak zprostředkují náhled do zákulisí brutálního vyšetřování. Zároveň hledají odpověď na otázku, kde se v Toufarovi vzala nepředstavitelná odvaha, síla a zarputilost, s jakou čelil svým věznitelům. 

Fascinující i provokující dokument České televize odhaluje nově zjištěná fakta a svědectví, která se váží k osobnosti Toufara, jeho mučitelům a dobovému kontextu. Ukazuje postavu venkovského kněze, který hledá způsob, kompromis, jak „vyjít“ s politickými oponenty. Přesto byl zatčen, unesen a mučením jej příslušníci StB nutili ke lživému doznání, že pohyb oltářního křížku při kázání podvodně zinscenoval on sám.

O tom, že je Toufarův příběh neobyčejně živý svědčí i zahájení beatifikačního procesu P. Josefa Toufara.