Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biřmování ve Vrchlabí


Datum:

Dne 16. října 2016 uděloval Mons. Josef Kajnek svátost biřmování 13 biřmovancům v kostele sv. Vavřince ve Vrchlabí.

Biřmování ve Vrchlabí

Pro farnost to byla výjimečná událost, neboť naposledy zde farníci zažili biřmování před 18 lety, tedy v roce 1998.

Biřmovanci se na přijetí svátosti připravovali od Velikonoc během 18 setkání, kterých se účastnili také další věřící, kteří si chtěli prohloubit svou víru a obnovit vědomosti. Tak vzniklo asi třicetičlenné společenství, v němž se účastníci vzdělávali a modlili, vybírali si citáty i své biřmovací patrony. Během přípravy na biřmování sestavili účastníci také své tablo, na kterém uvedli své oblíbené citáty jako např.: „Kdo se zlu postaví čelem, tomu Bůh kryje záda.“ nebo „Bůh ti dává obličej, smát se musíš sám.“ a mnoho dalších. Během přípravy měl každý z účastníků svého „anděla strážného“ - člověka, který se za něj modlil. Tím se do modlitby zapojili nejen farníci z Vrchlabí, ale také lidé z Třebíče, Velehradu, Brna, Vsetína a jiných míst.

Biřmovanci si vybrali krásné svaté patrony:Marta, Anežka, Rafael, Anastázie, Chiara Luce, Václav, Pavel, Lenka Marie Magdaléna, Julie Marie, Mikuláš, Lucie. Přípravu uzavřela dvoudenní duchovní obnova v horském středisku Eljon ve Špindlerově Mlýně, která těsně předcházela nedělní slavnosti.

Samotná mše svatá byla v neděli zahájena slavnostním průvodem, ve kterém do kostela sv. Vavřince vstupovali ministranti, biřmovanci se svými kmotry, pan děkan Jiří Šlégr, trvalý jáhen Ing. Michal Nesvadba z Trutnova a otec biskup Josef. Biřmovanci byli označeni bílou šerpou, na níž bylo napsáno jejich biřmovací jméno. Bohoslužbu krásnými zpěvy doprovázel Vrchlabský chrámový sbor a nechyběl ani hudební vstup nově vzniklé scholičky místních dětí. Po udělení svátosti biřmování přinášeli biřmovanci se svými kmotry při komentovaném obětním průvodu dary, které přestavovaly patrony jednotlivých obcí, které do farnosti patří.

Po skončení bohoslužby bylo na programu farního dne agape, kdy farníci během chutného občerstvení mohli zhlédnout také prezentaci o dění, aktivitách a akcích ve farnosti, která se rozkládá na asi 200 km2 horské oblasti Krkonoš.Kolem poledne se otec biskup, biřmovanci, jejich kmotři s rodinami (cca 90 lidí) přesunuli na Erlebachovu boudu ve Špindlerově Mlýně, kde byl pro všechny zajištěn slavnostní oběd. Farní den se tedy protáhl až do pozdního odpoledne, při kterém si všichni mohli sdílet své dojmy a děkovat Bohu za obdržené dary. (ŠpD)

Fotogalerie