Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Papež: Zavražděný francouzský kněz byl mučedník


Datum:

Francouzský kněz Jacques Hamel, kterého koncem července zavraždili dva teroristé, byl mučedník. Během mše k uctění jeho památky řekl papež František.

Papež: Zavražděný francouzský kněz byl mučedník

Zároveň naznačil, že by se zabitý kněz mohl stát svatým.

"V církvi je v této době více křesťanských mučedníků než v prvních staletích," uvedl papež při bohoslužbě, kterou sloužil ve své rezidenci v Domě svaté Marty. Dnešní křesťané podle něj mnohdy trpí, jsou "vězněni, mučeni, zabíjeni, protože se nechtějí zříct Ježíše Krista," citovala papeže agentura Reuters.

Hamela papež označil za "dobrého, mírného a přátelského" člověka, jenž byl zavražděn "jako nějaký zločinec". "Musíme se modlit - byl to mučedník, a mučedníci jsou blahořečeni," dodal František v kázání, kterému naslouchali poutníci z oblasti Rouenu, kde kněz působil.

Blahořečení je v římskokatolické církvi jedním z prvních stupňů v procesu vedoucímu ke svatořečení. Pro blahořečení je obvykle nutné prokázat zázrak, tato podmínka ale nemusí být splněna, pokud kandidát zemřel jako mučedník.

Pětaosmdesátiletého kněze zavraždili dva teroristé, kteří vtrhli do kostela v Saint-Étienne-de-Rouvray u Rouenu. V zajetí kromě toho drželi šest lidí. Teroristická organizace Islámský stát (IS) krátce poté zveřejnila video, na němž oba útočníci přísahají věrnost vůdci IS abú Bakrovi Bagdádímu. (Zdroj: cirkev.cz)