Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V češtině vychází Bible pro mladé s předmluvou papeže Františka


Datum:

Karmelitánské nakladatelství vydalo tento týden Bibli pro mladé s předmluvou papeže Františka.

V češtině vychází Bible pro mladé s předmluvou papeže Františka

Kniha patří do série YouCat – Katechismu pro mladé a nabízí výběr textů Starého i Nového zákona, komentáře, vysvětlivky obtížných pasáží, ale i inspirující citace svatých, návod k modlitbě s Písmem či bohatý obrazový materiál. To vše může pomoci mladému člověku ponořit se do tohoto posvátného textu.

"Držíte v ruce něco božského – knihu jako oheň! Knihu, skrze niž mluví Bůh. Bible není od toho, aby se postavila na polici, ale abyste si ji vzali a často si v ní četli. Každý den, sami nebo společně. (…) Chcete mi udělat radost? Čtěte Bibli!" píše papež František v předmluvě knihy, která se tento týden dostává na pulty českých knihkupců.

Čtyřsetstránková publikace patří do série knih pro mladé, v níž figuruje například YouCat - Katechismus pro mladé nebo plánovaný DoCat o sociálním učení církve. Ve stejné řadě vyšla česky také příprava na biřmování a svátost smíření.

Dílo obsahuje výběr pasáží ze Starého a Nového zákona, které pochází z liturgického překladu nebo Jeruzalémské Bible. Text je doplněn nejen komentáři a vysvětlivkami. Zvláště cenné jsou také poznámky na okrajích knihy. V nich čtenář nalezne svědectví mladých lidí i významných osobností, odkazy na církevní učení uvedené v knize YouCat, ale i důležité otázky či komentáře svatých. „Svatí vykládali Bibli svým životem. Mnozí dokonce za pravdu víry položili život. To, co nám říkají, pochází často z modlitby a meditace,“ píší autoři nové publikace.

Zájemci mohou v knize také vyhledávat pomocí jmenného nebo věcného rejstříku, případně se inspirovat návodem na modlitbu s Písmem.

Publikace se tak může stát pro mladé lidi branou do biblického textu i jejich průvodcem. To potvrzují i první uživatelské recenze: "Bible pro mladé mě totálně překvapila. Nikdy jsem si nemyslel, že bude tak zábavné číst Bibli," píše například čtenářka podepsaná jako Lisa. "Vedle biblického textu se nacházejí překrásné citáty svatých, svědectví mladých lidí a komentáře profesorů teologie. A pak také ilustrace! Někdy vypadají komicky, potom zase nanejvýš zbožně, ale vždy perfektně dokreslují biblický text."

Ilustrace, které znají čtenáři již z katechismu YouCat, prochází jako zlatá nit celým dílem. Jak uvádí vydavatel, kresby z pera Alexandra von Lengerke mají mladého člověka povzbudit k četbě. „Mám pocit, že způsob prezentace a úprava opravdu vede k četbě," píše čtenářka Claudia. „Každá stránka vyvolává zvídavost a láká k odkrytí té následující."

Bible – Y: Bible katolické církve pro mládež. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2016, 431 stran.