Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Diecézní lesy Hradec Králové s.r.o. mají nové sídlo


Datum:

Získat v restituci majetek, to je především zodpovědnost a starost. Z tohoto důvodu vznikla v roce 2013 společnost Diecézní lesy Hradec Králové s.r.o.

Diecézní lesy Hradec Králové s.r.o. mají nové sídlo

Základním smyslem existence společnosti Diecézní lesy Hradec Králové s.r.o. (DLHK), které vznikly v roce 2013, je správa lesů, patřících do majetku jednotlivých církevních právnických osob - farnosti, kapituly a Biskupství - na území královéhradecké diecéze. V současné době hospodaří DLHK na cca 6000 ha. Probíhá však stále ještě několik řízení o vydání dalších cca 500 hektarů lesů. Největší lesní celky vlastní společnost v okolí Hlinska a Chrudimi.

Po vzniku DLHK bylo nejprve potřeba firmu stabilizovat personálně, což se podařilo a tak v současné době se o lesy v terénu stará sedm lesníků a jeden adjunkt. Les je zároveň i honitbou. Proto nyní přebírají DLHK od Lesů ČR vlastní honitbu, aby tak mohli vyvíjet činnost i v tomto odvětví lesního hospodářství. Co se týká stavu lesů při jejich převzetí v rámci restitucí, lze konstatovat, že až na výjimky, jsou v dobré kondici a ve všech stupních vegetativního růstu. Každý správný hospodář se snaží vychovávat své nástupce, aby bylo komu hospodaření předat. Proto mají i DLHK ve své činnosti prostor pro edukativní činnost. Zaměřují se nejen na školní besedy, ale také pro širokou veřejnost průběžně připravují vycházkové akce "Do lesa s lesníkem". V podobném duchu rádio Proglas odvysílalo pořad s jednatelem DLHK a zároveň i jáhnem Ing. Pavlem Starým.

Diecézní lesy Hradec Králové mají vytvořený lesnický informační systém (mapy, lesní hospodářské osnovy a plány), který zajišťuje přehled o svěřeném majetku a evidenci o veškerých lesnických činnostech včetně návazností na ekonomiku firmy. Efektivní cestou ke splnění těchto požadavků je přírodě blízké hospodaření v lesích. Tímto se hlásí DLHK   k celoevropskému hnutí lesníků Pro Silva a jejich myšlenky  budou uplatňovány také na církevních majetcích. Podstatou je využívání tvořivých sil přírody pro dosahování hospodářských cílů vlastníka lesa. V praxi to znamená především přechod od plošných těžeb (holoseče) k jednotlivému výběru stromů, využívání přirozené obnovy a vytváření jemnější výstavby lesa. Taková strategie obvykle vede ke zvyšování stability lesních porostů a v důsledku ke snížení rizika nevyrovnaného hospodaření.

Diecézní lesy Hradec Králové s.r.o., potažmo Biskupství královéhradecké, nakládá s jemu svěřeným majetkem získaným i díky restitucím, jako moudrý hospodář, tak jak tomu historicky již bývalo. (SrP)