Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Reportáž: KE SVATÝM BRANÁM MILOSRDENSTVÍ


Datum:

Padesát farníků z Ústí nad Orlicí a Českých Libchav se zúčastnilo pouti ke Svatým branám Milosrdenství v Itálii.

Reportáž: KE SVATÝM BRANÁM MILOSRDENSTVÍ

V čele s P. Vladislavem Brokešem jsme urazili více než 3000 km a zhlédli množství historických pamětihodností, ale především jsme zakusili velké milostí prostřednictvím četných modliteb a díky přítomnosti P. Vladislava i každodenních mší svatých sloužených často na místech velmi vzácných. Prošli jsme jedenácti svatými branami a vyprošovali odpustky pro své blízké.

Jako první jsme navštívili dóm v Miláně, kde se nám věnoval otec Mario a v jeho podání jsme vyslechli neoficiální hymnu města Miláno k Madonině - matce Milána, prošli jsme Svatou branou a naši pouť jsme zde zahájili. Cesta pokračovala směrem do Sieny, kde právě vrcholily přípravy na slavný běh Palio s neosedlanými koňmi. K mimořádnému duchovnímu zážitku přispěla mše svatá  a adorace posvátných více než třista let neporušených proměněných hostií, dále navštívení rodného domu sv. Kateřiny Sienské a kostela svatého Dominika a také hlavního sienského dómu, který je překrásně a nákladně vyzdoben.

Další den jsme pokračovali do Orvieta a Bolzeny, dvou míst, které spolu pojí eucharistický zázrak, při němž při rozlomení hostie při proměňování vytryskla Kristova krev. Stalo se tak v roce 1263 knězi z Prahy. V Bolzeně lze spatřit potřísněnou oltářní desku a též hrob svaté Kristiny a katakomby. V nedalekém Orvietu zase uchovávají ve vzácném relikviáři potřísněný korporál.

Následující čtyři dny jsme prožili ve Věčném městě. Ubytovali jsme se stylově na kraji Říma u moře a za zážitky duchovními i kulturními jsme dojížděli metrem. Zúčastnili jsme se slavnostní nedělní mše svaté s překrásnými zpěvy v presbytáři svatopetrské baziliky. Jako poutníci k branám Milosrdenství jsme měli tu výsadu, že jsme prošli do baziliky centrálním koridorem určeným pouze pro modlitby. Mimořádným zážitkem pro všechny byla pak následná účast na modlitbě Anděl Páně se Svatým otcem Františkem. Mnozí navštívili kopuli baziliky. Večer nikdo neodolal koupání v Tyrhénském moři a dobrému vínku. V dalších dnech jsme navštívili ostatní nejznámější římské baziliky a památky.

Cesta z Říma vedla přes Rocca di Papa s hrobem Chiary Lubichové, Castel Gandolfo s překrásným jezerem a papežským letním sídlem do Assisi. V tomto malebném městečku na nás dýchla atmosféra svatého Františka, které se nedalo odolat. Když se k tomu přidá ještě nečekaně luxusní ubytování s výborným jídlem, s výborným společenstvím lidí, není nic, co by chybělo.

Na dlouhé cestě domů jsme se zastavili ještě v Loppianu – citadele, kde žijí pospolu zástupci národů z celého světa v duchu spirituality Hnutí fokoláre. V tamějším nově postaveném kostele Panny Marie, Matky Boží, jsme uzavřeli putování děkovnou mší svatou k Panně Marii a prošli poslední Svatou branou.

Poděkování patří Pánu Bohu a Matce Boží za ochranu, ale i P. Vladislavovi Brokešovi, který se o nás po celou dobu neustále trpělivě a s láskou staral.

Farnost Ústí nad Orlicí