Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Reportáž: ŠPINDLEROVSKÁ POUŤ NA SNĚŽKU


Datum:

Přispívá k udržování přátelských vztahů mezi sousedícími národy Čechy, Poláky a Němci.

Reportáž: ŠPINDLEROVSKÁ POUŤ NA SNĚŽKU

Dne 10. 8. 2016 se uskutečnila národní pouť na Sněžku na oslavu sv. Vavřince, která má již dlouholetou tradici. Ze Špindlerova Mlýna se vydalo asi 25 poutníků v čele s vrchlabským děkanem P. Jiřím Šlégrem. Před cestou všichni poutníci obdrželi od otce Jiřího požehnání, a kdo chtěl, vzal si u nedávno opravené kapličky Poslední večeře Páně kamínky, které potom zanechal na vrcholu Sněžky jako symbol toho, za co tuto pouť obětoval. Před příkrým stoupáním na Kozí hřbety se poutníci během cesty pomodlili radostný růženec. U Rennerovy studánky P. Šlégr posvětil vodu, kterou si poutníci nabírali do přinesených nádob.

Výpravu doprovázel Mgr. Jakub Kašpar, náměstek ředitele a vedoucí odboru vnějších vztahů Krkonošského národního parku. Právě jeho odborný a velmi zajímavý výklad, který se během putování týkal např. nejrůznějších přírodních krás, rozmanitosti Krkonoš a historických souvislostí, přítomné obohacoval. Po krátkém odpočinku, občerstvení a nabrání sil na Luční boudě se pokračovalo dál. V této části cesty ke Slezské boudě a dále na vrchol Sněžky přítomné kropil vydatný déšť. Pod úpatím Sněžky se k procesí připojovali poutníci z Polska. Ve 12.00 byla na prostranství vrcholu Sněžky zahájena bohoslužba za účasti biskupa královehradecké diecéze Mons. Jana Vokála, polského biskupa Stefana Cicheho a dalších dvaceti kněží z českých a polských farností. Na začátku bohoslužby bylo přečteno poselství od prezidenta Polské republiky. Z textu evangelia vycházel při své promluvě biskup Jan Vokál, když hovořil o štědrosti. Štědrost nemusí být vyjádřena jen hmotným, nebo peněžním darem. Štědrý je i ten, kdo pomáhá druhým a žije ne pro sebe, ale pro druhé. Mše svatá končila po 13. hodině požehnáním biskupa Jana Vokála. Během bohoslužby nepršelo, což místní duchovní přičítali také přímluvě sv. Vavřince - patronu Krkonoš, který nad poutníky držel svoji ochrannou ruku.

Po bohoslužbě poutníci ze Špindlerova Mlýna obdrželi do svých „Kartiček poutníka“ také razítko s logem sv. Vavřince ze Sněžky, a většina i podpis biskupa Jana Vokála. Celá pouť, i když chvílemi doprovázená nepřízní počasí, a na letní období i velkým chladem (na Sněžce pouhými 4°C!), jistě splnila svůj účel. S díkůvzdáním Bohu za všechny dary a krásy hor, s radostí v srdci ze společného putování se přítomní rozloučili a vydali na cestu domů.

Kontakt:

Římskokatolická farnost - děkanství Vrchlabí,

Náměstí Míru 287, 543 01 Vrchlabí,

tel.: 499 422 899,

email: kancelar [at] farnostvr.info,

web: http://www.vikariatjilemnice.cz/farnost/vrchlabi