Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Charita ČR poskytuje materiální a zdravotnickou pomoc uprchlíkům v Aténách


Datum:

Z pověření Charity ČR doručila Diecézní charita Brno od ledna letošního roku do Řecka 17 tun materiální pomoci pro uprchlické tábory.

Charita ČR poskytuje materiální a zdravotnickou pomoc uprchlíkům v Aténách

Hlavním příjemcem pomoci je partnerská organizace Charita Řecko, největší sociální klinika v Aténách (Metropolitan Community Clinic Helliniko) a zdravotnická organizace Fair planet. Ve spolupráci s poslední ze zmíněných organizací Charita také začala vysílat studenty Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně na pomoc uprchlíkům v Aténách. Aktivity finančně podpořil  krizový fond Charity ČR částkou 138 000 Kč.

Přestože základním posláním Charity ČR je poskytování sociálních služeb lidem v nouzi v tuzemsku, s integrací uprchlíků a cizinců má již dlouholetou zkušenost. Humanitární pomoc v rámci současné uprchlické krize poskytuje Charita od září 2015 na celé Balkánské trase. Doposud krátkodobě působila v Maďarsku, Chorvatsku, Srbsku a Makedonii, dlouhodoběji ve Slovinsku a nyní v Řecku. Celkově do této pomoci investovala více než milion korun, doručila 300 tun materiální pomoci a vyslala do krizových míst na hranicích přes 100 pracovníků a dobrovolníků.


Materiální pomoc, kterou Charita dodala do Řecka během letošního roku, zahrnovala zejména trvanlivé potraviny, obuv, ošacení, hygienické potřeby, dětské pleny a kojenecké mléko. Díky zásobám z České republiky může řecká Charita a její pobočka v Aténách denně poskytnout uprchlíkům nejméně 400 porcí vařeného jídla. Mimo to připravila pro migranty šatník, dětský koutek a hygienický servis. Druhou část humanitárních balíčků tvořil zdravotnický materiál a léky.


Aktivity pro pomoc uprchlíkům v Řecku byly podpořeny z krizového fondu Charity ČR částkou 138 000 Kč.


Kromě zmíněných zásilek pomáhají situaci zvládnout také čeští studenti medicíny a ošetřovatelství. Jejich působení v ordinaci uprchlického tábora v Helliniko je konkrétním naplněním nedávno podepsaného memoranda o spolupráci mezi Diecézní charitou Brno a Masarykovou univerzitou.    

"Pomáhat lidem je pro mě přirozená věc. Jsem si jistá, že získáme cennou zkušenost, a těší nás, že můžeme být svými poznatky někomu užiteční," uvedla studentka medicíny Martina Žižlavská, která se účastnila prvního výjezdu mediků do uprchlického tábora v Aténách – Helliniko. 

(zdroj: Tisková zpráva Charity České republiky)