Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Tomáš Halík převzal čestný doktorát Oxfordské univerzity


Datum:

Oxfordská univerzita udělila čestný doktorát deseti osobnostem. Tomáš Halík ocenění získal jako teprve čtvrtý Čech v pořadí.

Tomáš Halík převzal čestný doktorát Oxfordské univerzity

Slavnostní obřad Oxfordské univerzity zvaný Encaenia, při němž se udělují tituly čestného doktora, má dlouholetou tradici a koná se pravidelně každý rok.

Začíná se průvodem do Sheldonian Theatre, kam vstoupí nejdříve universitní hodnostáři. Po podepsání se do Knihy čestných titulů vstupují za zvuku varhan do auly i ti, kteří mají ocenění přijmout.

Po zpěvu hymny 'Bože, chraň královnu' dnes slavnostní promoci zahájil Lord Patton. Tomáš Halík byl, jako každý z nominovaných, nejdříve všem přítomným představen, poté převzal z rukou rektora diplom čestného doktora teologie.

K rozhodnutí takto ocenit T. Halíka přispěla především jeho snaha o mezináboženský dialog; vliv mělo i získání prestižní Templetonovy ceny v roce 2014.

„Tato ocenění ukazují na prostor mezinárodní intelektuální scény, a tam bych chtěl asi do budoucnosti nejvíc zaměřit svoji aktivitu," řekl již dříve pro TS ČBK T. Halík, čerstvě po vyhlášení jeho nominace.

Své nejvyšší akademické ocenění dnes udělila Oxfordská universita celkem devíti osobnostem, mezi nimiž je například i nositel Nobelovy ceny za ekonomii, profesor Paul Krugman, lord Mance – soudce Nejvyššího soudu Spojeného království, dále japonský architekt Kazuyo Sejima, hlavní designér Applu Jonathan Ive či estonský skladatel Arvo Pärt.

Před Tomášem Halíkem získali čestný doktorát Oxfordské univerzity pouze tři Češi: prezident Tomáš Garrigue Masaryk (v roce 1927), prezident Eduard Beneš (v březnu 1940) a prezident Václav Havel (v říjnu 1998).

Blahopřání kardinála Dominika Duky adresované T. Halíkovi naleznete ZDE.

T. Halík také před několika dny (16. června 2016) zahájil činnost Centra pro studium politické filozofie, etiky a náboženství, které bude působit při pražské filozofické fakultě, též ve spolupráci právě s Oxfordskou univerzitou či Univerzitou Notre Dame. Svůj výzkum zaměří především na aspekty veřejného života a otázky týkající se rolí náboženství v současné společnosti. (zdroj: cirkev.cz)