Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Čeští a slovenští krajané podpořili světové misie


Datum:

Od pátku 17. do neděle 19. června 2016 proběhlo v belgických Ardenách setkání Čechů a Slováků, kteří žijí v Belgii a Lucembursku.

Čeští a slovenští krajané podpořili světové misie

Letos se jich na celý víkendový pobyt sjelo asi 130 a dalších několik desítek za nimi přijelo na neděli. Po té, co v minulých letech zažili např. témata: Slovenská dedina, Stvoření světa, Cyril a Metoděj, vybrali si pro tentokrát Misie ve světě. V prostorách bývalého zámku, nyní salesiánského střediska Dona Boska ve Farnières na východě Belgie, to tedy misiemi jen žilo. Jakmile se v pátek večer všichni vzájemně představili, začalo se povídáním o životě v misiích. P. Jiří Šlégr, bývalý národní ředitel Papežských misijních děl (PMD) v České republice, který byl krajany pozván jako host, vysvětlil účastníkům, proč a jak pomáhat chudým dětem. Večerní modlitba nasměrovala ty nejmenší do postele, ale dospělí shlédli prezentaci a diskutovali s P. Šlégrem asi až do půlnoci na téma Misie a přínos pro náš život. Řeč došla na otázku povolání a situaci v kněžských misijních seminářích.

V sobotu mohly děti v interaktivní přednášce vidět, jak jejich chudí vrstevníci v misiích žijí a do jakých aktivit je možné se zapojit. Následovaly misijní tvořivé dílny, ve kterých vždy v každém kontinentu malí misionáři vyráběli typické předměty (např. Antarktida – sněhulák, Amerika – čelenka, Afrika – dlaňové otočné bubínky). Odpoledne se všichni vydali na misijní putování po pěti kontinentech, kde na ně hned v Evropě čekal papež František s řeholní sestrou, aby je vysílali na papežské misie do celého světa. Cestovatelé dostali pasy, sbírali razítka a čekalo na ně pět stanovišť, kde museli domorodce seznámit s vírou v Ježíše Krista a prokázat své misijní schopnosti. Vrcholem odpoledne byla mše svatá s hraným evangelijním příběhem, přítomní viděli, jak se děti proměnily v rybáře, které si Ježíš k sobě povolal. Velký zájem nenechal spát ani ty nejmenší, kteří si nenechali ujít zakopávání misijního pokladu, který tam na ně bude dva roky čekat. Každoroční oblíbený táborák s opékáním buřtů večer ukončil.

Nedělní misijní dopoledne nabídlo rodinám s dětmi s novou sérií patnácti úkolů. Musely projevit své misijní dovednosti např. v jedení čili papriky, chůzi na boso po kopřivách a v bahně, nafukovaly balónky, pletly copy, učily se modlitbu Otčenáš svahilsky a vyráběly řetěz přátelství. Slavnostní mše svatá přinesla komentovaný obětní průvod s dary a přímluvami za misie, zazněla též hymna Papežského misijního díla dětí. Po bohoslužbě se přítomní vydali na místní salesiánský hřbitov a modlili se za tam pochované slovenské a české kněze: Jozefa Strečanského, Augustína Lovíška a Jeana Mihalce, kteří zde jako salesiáni působili v době komunistické éry a pomáhali svým krajanům. Grilovačka, misijní bazar donesených hraček a velmi populární fotbalový turnaj Bruselu proti Lucemburku víkendovou akci ukončil. Tentokrát stálo štěstí na straně Bruselu, který vyhrál 5:2.

Věřící krajané již od roku 2005 mají možnost se stát členy Slovensko-české katolické misie, setkávat se, prožívat liturgii ve svém rodném jazyce, pomáhat si a prohlubovat vzájemná přátelství, která v cizině často nahrazují rodinné vztahy. V současné době zde katolická misie čítá asi 200 věřících. Děti z Misijního klubka, které v Lucemburku vzniklo asi před dvěma lety, připravily bazar hraček, jehož výtěžek spolu s dalšími dary podpoří projekty PMD. Víkendu se samozřejmě účastnili také slovenští kněží P. Jaroslav Hanzlík z Bruselu a P. L´ubomír Fabčín z Lucemburku, kteří se o krajany starají a poskytují jim duchovní zázemí. Kdo by se chtěl se Slovensko-českou katolickou misií setkat, pravidelné bohoslužby jsou v kryptě katedrály Notre Dam v Lucemburku, v kapli, kde je též hrob Jana Lucemburského. V Bruselu krajany najdete v kapli na Rue de Jenneval 10. (zdroj: www.scmluxembourg.lu)