Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Kněze připomene pamětní deska


Datum:

Kostel sv. Martina v Dolním Újezdu ozdobí pamětní deska. Farnost a obce ji věnují knězi a politickému vězni Martinu Františku Víchovi.

Kněze připomene pamětní deska

Svatomartinskou farnost v Dolním Újezdu čeká nedlouho po udílení svátosti biřmování další slavnostní událost. Dvanáctého června totiž uplyne devadesát pět let od narození kněze Martina Františka Vícha, CFSsS, rodáka z nedalekého Jiříkova.

"Pater Vích byl přímo v kostele v srpnu 1953 zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen na deset let vězení, z nichž sedm strávil ve Rtyni v Podkrkonoší v dole Trnavák. Při jednom závalu byl těžce zraněn, přesto dokázal zachránit život spoluvězni, evangelickému faráři. Následky těžkého zranění pak nesl po celý život," popisuje Víchovy životní osudy členka pastorační rady farnosti Eva Jiskrová a dodává, že v roce 1967 nastoupil P. Vích opět do duchovní služby, a sice ve farnosti Dobrš na Šumavě. "Po celý život se věnoval hlavně rodinám, práci se skauty a mládeži. Pomáhal také duchovně a materiálně drogově závislým lidem v léčebně v Němčicích," pokračuje Eva Jiskrová. V roce 2005 mu prezident Václav Klaus propůjčil Řád T. G. Masaryka III. třídy za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva. P. Martin František Vích zemřel v roce 2008 ve Strakonicích.

K nedožitému životnímu jubileu se farnost a obec Dolní Újezdy rozhodly věnovat P. Martinu Františku Víchovi, čestnému občanu obce, pamětní desku, kterou hodlají odhalit na presbytáři kostela sv. Martina. "Autorem desky je akademický sochař Tomáš Vejdovský," říká duchovní správce farnosti Adam Gabriec.

Slavnostní odhalení pamětní desky se uskuteční 11. června a začne mší svatou ve 13.30. Program zakončí posezení s harmonikou na farním dvoře. Do konce června pak bude v kapli na faře k vidění výstava o P. Víchovi. (peš)