Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Na diecézní setkání přijely děti hledat pravé světlo


Datum:

Malí účastníci zaplnili Nové Adalbertinum i sousední kostel Nanebevzetí Panny Marie. Sjely se jich asi dvě stovky.

Galerie: Na diecézní setkání přijely děti hledat pravé světlo

Setkání, které se uskutečnilo v sobotu 21. května, se účastnili ti, kteří již uvykli školním lavicím, ale ještě se necítí býti mládeží. Děti z různých koutů diecéze přijely se svými rodiči, kamarády, ale i se svými duchovními. Program, do jehož přípravy se zapojili pracovníci téměř všech center biskupství, v čele s centrem katechetickým, nabídl sedm stanovišť. "Jednotlivá stanoviště jsme pojmenovali podle ctností - tedy spravedlnost, moudrost, mírnost, statečnost, víra, naděje a láska - které dětem přibližovaly život v době osvícenství. Osvícenství totiž bylo tématem letošního setkání, respektive Cesta za pravým světlem aneb Poznávání života našich předků v době osvícenství," uvedla Jana Kobylíková. Malí křesťané tak nahlíželi do doby, která ovlivnila nejen život z víry našich předků, ale zásadně i přístup dalších generací k náboženské výchově a urychlila proces sekularizace společnosti.

Na jednotlivých stanovištích, rozmístěných v přízemí a druhém patře Nového Adalbertina, a v kostele Nanebevzetí Panny Marie, děti poslouchaly biblické příběhy, vyráběly modlitební knížky, učily se naslouchat jeden druhému a současně zakoušely hru na hudební nástroje. Jinde modelovaly plastiky, společně se podílely na malbě rozměrných obrazů, stávaly se misionáři či se oddávaly tiché meditaci a modlitbě.

Cestu za pravým světlem zakončil společný program v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Děti si při něm rozsvítily svíčky od velikonočního paškálu a v jejich záři přivítaly biskupa Jana Vokála. Ten jim při mši svaté v kázání připomněl, že mají být světlem světa. "Světlo, které ve vás svítí, zažehl při vašem křtu Ježíš Kristu. Ať vás naplňuje odvahou a je vaší posilou. Staňte se odrazem Kristova světla," řekl biskup Jan. (peš)

Fotogalerie