Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Nové hodiny a zvon pro věž kostela v Kutné Hoře


Datum:

Na věž kostela sv. Jakuba se vrátily opravené ciferníky. Po napojení na hodinový stroj brzy budou jednu z dominant města znovu zdobit věžní hodiny.

Nové hodiny a zvon pro věž kostela v Kutné Hoře

Osazení věžních hodin je součástí celkové rekonstrukce věží a západního průčelí farního kostela, která začala v lednu loňského roku a skončí v červenci. "Obnovili jsme kamenné zdivo, střechu, krovy a tesařské prvky severní věže a vrchol kostela již zdobí nový kříž," řekla Kateřina Grenarová z kutnohorské farnosti s tím, že většinou z šestatřiceti milionů korun na opravy získala farnost z takzvaných norských fondů.

Záměrem arciděkanství je také vrátit, nejlépe v říjnu příštího roku, do věže zvon. Za tím účelem již probíhá veřejná sbírka. Na pořízení a instalaci zvonu Jakub Maria je třeba sehnat až tři a půl milionu korun. "Cílem sbírky Zvon pro Jakuba není jen shromáždění potřebných prostředků na výrobu a zavěšení zvonu. Chceme vytvořit prostor pro lidi, kteří mají rádi kostel svatého Jakuba a město, které se kolem něj rozkládá, aby se mohli podílet na něčem, co zde zůstane pro další generace, na něčem obsahově velmi hlubokém, vznešeném a symbolickém," uvedl farář Jan Uhlíř.

Zvonice svatojakubského kostela zeje prázdnotou od roku 1942, kdy byl pro válečné účely zrekvírován nejslavnější jakubský zvon Vorel, později Vavřinec, odlitý v roce 1478 Ondřejem Ptáčkem. Více informací o sbírce Zvon pro Jakuba najdete zde.

Aktuální etapa oprav kostela bude slavnostně ukončena na svátek patrona sv. Jakuba, v neděli 24. července letošního roku, za účasti královéhradeckého biskupa Jana Vokála. (peš)