Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Svatodušní víkend ve znamení biřmování


Datum:

Biskupové Jan a Josef udělovali "svátost křesťanské dospělosti" v Hradci Králové a v Pardubicích. V sídelní katedrále biskup Jan navíc slavil poutní mši svatou.

Svatodušní víkend ve znamení biřmování

Svatodušní víkend se v královéhradecké diecézi nesl ve znamení biřmování. Udělovali ho oba biskupové - Jan Vokál i Josef Kajnek. Sídelní biskup Jan Vokál biřmoval v předvečer Slavnosti Seslání Ducha Svatého v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové více jak třicet biřmovanců z různých farností diecéze. 

Světící biskup Josef Kajnek se vydal biřmovat do Pardubic. "Svátost křesťanské dospělosti" tam uděloval v kostele sv. Bartoloměje o Slavnosti Seslání Ducha Svatého.

V neděli, o Slavnosti Seslání Ducha Svatého, oslavila královéhradecká katedrála Svatého Ducha pouť. Při té příležitosti sloužil biskup Jan Vokál dopolední pontifikální bohoslužbu. V homilii biskup Jan srovnával Kristovo seslání Ducha Svatého se smlouvou na Sinaji a předáním desek s Desaterem Božích přikázání - významově i okolnostmi. "Zatímco Starý zákon zůstává ... vryt do kamene, Nový zákon je plamenem Ducha Svatého přímo vepsán do srdce člověka. Do srdce konkrétního člověka, na kterého Duch Boží sestoupí a on jen přijme," uvedl biskup Jan. Při přijímání Svatého Ducha ale poukázal i na lásku ke Kristu. "Duch Svatý není dán světu jako celku, ale pouze jednotlivě, osobně Kristovým následovníkům. Kterým? Ne těm, kteří se tak označují jenom slovy. Duch Svatý je ... dán těm, kteří na Boží lásku sami odpovídají také láskou." (peš)

Fotogalerie Hradec Králové

Fotogalerie Pardubice