Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Světový den mládeže hlásí rekordní počty na sociálních sítích


Datum:

V Krakově očekávají dva miliony lidí. Přes sociální sítě chtějí pořadatelé oslovit stovky milionů. Vzniká i mobilní aplikace. Bude představena 19. května.

Světový den mládeže hlásí rekordní počty na sociálních sítích

"Krakov bude Světový den mládeže sociálních médií. Očekáváme dva miliony mladých. Avšak jestliže si představíme, že každý z nich má alespoň 500 přátel na síti, dostat se na jednu miliardu není utopií. Poselství o milosrdenství vyslané z Polska by se mohlo dostat ke stovkám milionů lidí." Řekl to mluvčí polské biskupské konference Pawel Rytel Adrianik.

Letošní Světový den mládeže, který se uskuteční od 25. do 31. července 2016 v polském Krakově, hlásí na sociálních sítích rekordní počty. Zatímco Facebook setkání mladých v Madridu (2011) měl 400 tisíc fanoušků a v Rio de Janeiru (2013) milion, necelé tři měsíce před zahájením události v Krakově hlásí facebookové stránky ve 20 jazycích přes 1,5 milionu sledujících. Kanál YouTube sleduje 3,2 milionů lidí, oficiální videoklip má více než 3 miliony zhlédnutí. Na Twitteru sleduje Světový den 215 tisíc lidí a počty rostou také na Instagramu a dalších sítích.

Město Krakov bude Wi-Fi free

Ve čtvrtek 19. května bude představena oficiální aplikace v devíti jazycích, která poskytne veškeré logistické, organizační, ale například také turistické informace. Úspěch akce na sociálních sítích inspiruje místní církve i za hranicemi Polska. "Biskupové Anglie a Walesu formují 60 mladých, kteří budou mít za úkol přenášet přes sociální sítě to, co zde prožijí a uvidí během Světového dne mládeže," řekl Adrianik. "Samotné město Krakov bude Wi-Fi free," dodal.

Dosud se na Světový den registrovalo 573 tisíc poutníků. Na událostech s papežem se však očekává několikanásobně vyšší počet mladých. Účast na závěrečné vigílii a mši svaté se odhaduje na dva miliony lidí, na křížové cestě milion, při uvítání papeže 800 tisíc. Na místě bude též přítomno 1.200 biskupů, 14 tisíc kněží a 25 tisíc dobrovolníků. Tématem Světového dne mládeže je věta z Matoušova evangelia Blahoslavení milosrdní, neboť oni dojdou milosrdenství".

"Světový den mládeže chce být osobním setkáním s Ježíšem, s jeho milosrdenstvím," uvedl Emil Furtak z organizačního týmu. "Středem bude smíření. Milosrdní lidé jsou ti, kdo dokáží sloužit a otevřít se chudým a těm, kdo jsou na okraji. Evropa, která je dnes lhostejná vůči křiku chudých, migrantů, potřebuje milosrdenství a především Boha."

V češtině existují kromě facebookového profilu také stránky věnované Světovému dni mládeže. (zdroj: cirkev.cz)