Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Fatima naplno žije přípravami na jubileum


Datum:

Společně se skupinou poutníků z Hodonínska se zástupci Českomoravské Fatimy vydali na pouť do portugalské Fatimy.

Galerie: Fatima naplno žije přípravami na jubileum

Letošní rok je 100. výročím zjevení Anděla Portugalska, Anděla Míru. Ten připravoval malé pasáčky na setkání s Pannou Marií o rok později. Naučil je modlitbě klanění, úcty. Právě tento kristocentrický rozměr je velmi důležitým prvkem autentického poselství Fatimy. Také v Koclířově byl odhaleno sousoší Anděla a fatimských pasáčků – kopie z Loca do Cabeço.

S poutníky jsme navštívili všechna hlavní místa – Kapli zjevení, nově zrestaurovanou baziliku Panny Marie Růžencové s hroby pasáčků, novou baziliku Nejsvětější Trojice, Aljustrel, Valinhos a domky pasáčků. Velmi působivé pro mnohé bylo také seznámení s výstavou v rektorátu, kde je uložena vzácná korunka, v níž je vložen projektil, který věnoval papež Jan Pavel II. poté, co mu byl vyoperován z těla po atentátu z 13. května 1981. O rok později do Fatimy přijel, aby Panně Marii poděkoval: "Ty jsi mi, Maria, zachránila život". Tato korunka je na hlavu Panny Marie vsazována vždy 13. den v měsíci od května do září, a pak také na hlavní mariánské svátky 8. prosince a 15. srpna. Svatý Jan Pavel II. navštívil Fatimu ještě dvakrát – v roce 1992 a 2000, kdy odtajnil 3. část fatimského tajemství a prohlásil fatimské pasáčky Františka a Hyacintu Marto za blahoslavené.

Ve Fatimě vrcholí přípravy na příští rok, kdy uplyne od zjevení 100 let. Nyní se dokončuje oltář před bazilikou – tzv. Recinto, kde probíhají bohoslužby pro poutníky z celého světa. Papež Benedikt XVI. při své pastorační návštěvě Portugalska v květnu 2010 připomněl, že ve Fatimě "jde o prorocké poselství, které je nadále velmi aktuální nyní a bude i v budoucnu".

Svatý otec František zasvětil svůj pontifikát Neposkvrněnému Srdci Panny Marie Fatimské prostřednictvím lisabonského patriarchy, kardinála José Policarpa 13. května 2013 a následně, ve dnech 12. až 13. října přivítal sochu z místa zjevení ve Vatikánu, aby jí svěřil celý svět.

Během naší pouti se uskutečnilo velmi důležité setkání s rektorem poutního místa, P. Carlosem Cabecinhasem, kterého se spolu se mnou zúčastnil vedoucí mezinárodního sekretariátu Světového apoštolátu Fatimy Nuno Prazeres s asistentkou Anou Reis. P. Cabecinhas byl seznámen s aktualizací průběhu příprav jubilea Fatimy v České republice, které již probíhají. Součástí slavení bude putování regionálních soch Panny Marie Fatimské ve farnostech od září 2016, národní pouť do Fatimy v září 2017, převzetí milostné sochy, program v katedrálách diecézí Čech a Moravy, modlitební program na hlavních poutních místech České republiky a teologicko-pastorální sympozium o Fatimě, zakončené obnovou zasvěcení Neposkvrněnému Srdci Panny Marie. Také v Portugalsku a na dalších místech světa probíhá duchovní příprava na fatimské výročí. Ve Fatimě 13. května zasvětí portugalští biskupové Portugalsko Neposkvrněnému Srdci Panny Marie. Bude tak slavnostně zakončeno putování sochy Panny Marie Fatimské – v klášterech Kongregací a řeholních institutů žijících v klauzuře a poté její návštěvy v diecézích celého Portugalska. Při této iniciativě se kolem Panny Marie setkávaly tisíce lidí.

Naše poutní skupina byla ubytována v mezinárodním centru Světového apoštolátu Fatimy v Domus Pacis, které poskytuje také velmi důležité duchovní zázemí v kaplích latinského a byzantského ritu (byl zde uchováván originál ikony Panny Marie Kazaňské). Zde také poutníci přijali krásná osobní svědectví z života rodin Any a Nuna, jejichž prarodiče osobně prožili setkání s pasáčky. Svědectví jejich života zásadním způsobem proměnilo jejich a také i jejich rodin.

V každodenním programu byla také naše účast při večerní mezinárodní modlitbě sv. růžence a muži se zapojili i při nesení sochy Panny Marie ve večerním procesí, které je v záři svící vždy velkým duchovním obdarováním. Ve Fatimě a na dalších místech, která jsme navštivili, jsme měli možnost vykonat pouť ke Svaté bráně milosrdenství. 

Mimo Fatimu jsme navštívili také klášter v Coimbře, kde žila a zemřela sestra Lucie dos Santos, Lisabon a významná historická místa Portugalska – Batalhu, Alcobaca a Nazaré. A i když Atlantik ještě neumožňoval příjemné osvěžení v mořských vlnách, prožili jsme i hezké rekreační odpoledne na pobřeží moře.

Nejsilnějším zážitkem pro mne tentokrát bylo narušené ochranné sklo, pod nímž je uchovávána socha Panny Marie na místě zjevení v Capelinha. Na Popeleční středu, po skončení mezinárodního večerního programu, sem vtrhl mladý muž a pokusil se zničit posvátný prostor, kam přichází poutníci z celého světa, aby svěřovali Matce Boží své těžkosti, nalézali pomoc, nalézali novou životní cestu a východisko z nouze a děkovali za vyslyšené modlitby. Tento den auto vysokou rychlostí proniklo do kaple krátce po ukončení modlitby sv. růžence. Přitom byl poškozen vnitřek kaple a části stěn. Dnes je již vše opraveno, pouze šrámy na skle připomínají i další místa, kde se odehrálo něco podobného, např. Jasná Gora. Je to další pozvání k praktikování pěti prvních sobot v měsíci. Právě oním pátým důvodem je prosba za odčinění urážek těch, kteří Pannu Marii urážejí v jejích obrazech, sochách a jiných vyobrazeních.

Přeji každému osobní setkání a duchovní obohacení (nejen) během Fatimského jubilea. A pokud je pro vás portugalská Fatima daleko, přijměte srdečné pozvání do koclířovské dolinky, kde se nachází naše malá Fatima národní.

Fatimské poselství je aktuální právě dnes. V době nepokojů, válek, pronásledování křesťanů.Maria, Matko Božího Milosrdenství, Královno Míru, Královno posvátného růžence, oroduj za nás. (Hana Frančáková, Členka mezinárodní rady Světového apoštolátu Fatimy, pastorační asistentka královéhradecké diecéze, Českomoravská Fatima Koclířov)

Fotogalerie