Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

František: Štěstí není aplikace, kterou lze stáhnout do mobilu


Datum:

Papež to řekl mladým při nedělní mši. V sobotním videu pro mladé hovořil s iPhonem v ruce o Ježíši, bez nějž je život jako telefon bez signálu.

František: Štěstí není aplikace, kterou lze stáhnout do mobilu

"Nespokojujte se průměrností, živořením a pohodlným sezením na místě; nedůvěřujte těm, kteří vás odvádějí od opravdového bohatství, kterým jste vy, když vám říkají, že život je krásný jenom tehdy, když máte spoustu věcí; nedůvěřujte těm, kteří vám chtějí namluvit, že něco znamenáte, když se tváříte jako silní, jako filmoví hrdinové nebo když nosíte šaty podle poslední módy." Těmito slovy se papež František obrátil k mladým lidem. Desetitisíce dospívajících se v tyto dny v Římě účastní zvláštního programu v rámci Svatého roku milosrdenství.

Bez Ježíše je život jako telefon bez signálu

Již v sobotu večer se mladí lidé shromáždili na římském Olympijském stadionu. Papež se k nim obrátil v krátkém videu, při němž držel v ruce iPhone 6. "Chlapci a děvčata, někdy se mi stane, že mám telefonovat s přáteli, ale nejde to, protože dotyčný je mimo dosah. Určitě to znáte také, když váš mobil někde nemá signál. Dobře si pamatujte, že pokud ve svém životě nemáte Ježíše, jako byste byli mimo signál. Nedá se mluvit, člověk se uzavírá do sebe. Vždycky buďme v dosahu," řekl papež.

Životním stylem křesťanů jsou podle Františka skutky milosrdenství: "Jak víte, skutky milosrdenství jsou jednoduchá gesta, která patří ke každodennímu životu a umožňují rozpoznat v druhých lidech – i mladých – Ježíšovu tvář! Také mladí jako vy mají hlad, žízeň; jsou to uprchlíci, cizinci či nemocní a žádají naši pomoc, naše přátelství."

Štěstí není mobilní aplikace

"Vaše štěstí je nedocenitelné a není na trhu; není to aplikace, kterou si stáhnete do mobilu. Ani její nejnovější verze vám nemůže pomoci stát se svobodnými a velkými v lásce. Svoboda je něco jiného," pokračoval papež.

Svoboda podle něj spočívá v umění říci jasné ano a jasné ne: "Svobodný je ten, kdo umí říci ano a umí říci ne. Svoboda není možnost dělat si vždycky to, co se mi zlíbí. To uzavírá, vzdaluje a brání být otevřenými a upřímnými přáteli. Není pravda, že když se mám dobře, všechno jde dobře. Ne, to není pravda. Svoboda je totiž dar umět si zvolit dobro. To je svoboda. Svobodný je ten, kdo volí dobro, kdo hledá to, co se líbí Bohu, i když je to namáhavé." (zdroj: cirkev.cz)