Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Postní almužna znamená pomoc druhým na úkor sebe


Datum:

Zveme k účasti na zajímavém projektu z oblasti dobrovolné duchovní formace a starobylé postní tradice, kterému se říká Postní almužna.

Postní almužna znamená pomoc druhým na úkor sebe

Princip je jednoduchý. Peníze za požitky, které si během postního období odřeknete, vložte do papírové pokladničky, tzv. postničky. A tu na konci postu přineste do kostela. Takto získané prostředky poté církev prostřednictvím místní Charity využije na sociální pomoc potřebným.

Tato pastorační akce odstartovala na Popeleční středu nebo odstartuje o 1. neděli postní (14. února 2016), a potrvá až do konce postního období (25. března 2016). Ke konci postní doby věřící donesou svoji almužnu ve schránkách zpět do kostela, kde ji odevzdají. Letos jde o již o osmý ročník této akce, která se v roce 2009 uskutečnila pouze v brněnské a olomoucké diecézi, od roku 2010 se koná celostátně.

Finanční prostředky použije církev prostřednictvím Charity na pomoc lidem v nouzi a na podporu charitního díla. Na spodní stranu papírové schránky mohou věřící napsat jak nebo ve prospěch koho by se mohla darovaná almužna použít. Proto ústředním posláním postní almužny je spojit úsilí farností a místní Charity pro konání milosrdné lásky k bližním v nouzi.

Pro celé území České republiky bylo letos vytištěno kolem téměř 56.000 papírových pokladniček a rozdáno do římskokatolických farností. Sbírky se zúčastní také Řeckokatolická charita. Sběr postních schránek od věřících se bude konat dle pokynů místního duchovního správce.

Tato dobrovolná duchovní formace věřících se koná ve všech diecézích od roku 2010 z podnětu České biskupské konference. Obdobné akce duchovní formace a doprovodného prožívání duchovní obnovy prostřednictvím staré postní praxe se pořádají již mnoho let v Anglii, Belgii, Německu, Rakousku, dokonce i v Polsku a na Ukrajině.

K zapojení do Postní almužny vyzývá také královéhradecký biskup Jan Vokál společně s ředitelem Diecézní charity Hradec Králové Jiřím Stejskalem. (cirkev.cz, peš)

Více info zde.