Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Biskup Jan navštívil nemocné a požehnal novému operačnímu robotu


Datum:

Stalo se tak u příležitosti Světového dne nemocných. Královéhradecký biskup navštívil pacienty Urologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Galerie: Biskup Jan navštívil nemocné a požehnal novému operačnímu robotu

Návštěvu zahájil biskup Vokál setkáním s vedoucími pracovníky kliniky a seznámil se s historií zařízení, náplní činnosti a dosaženými lékařskými výsledky. Při prohlídce kliniky, která je rozdělena do dvou oddělení, si biskup Jan Vokál prohlédl nejen vybavení pokojů, ale například i zařízení k drcení močových kamenů. Při návštěvě centrálního operačního sálu se pak seznámil s novým robotickým systémem Da Vinci Xi a sám si simulačně vyzkoušel, jak s ním lékaři operují. "Robot chirurgovi umožňuje lépe preparovat v dutině břišní a v okolních vrstvách, šetřit tkáň a minimalizovat poškození pacienta. Skládá se z řídící jednotky se systémy, pacientské jednotky se čtyřmi rameny s kamerou a nástroji, a z konzole. Jejím prostřednictvím chirurg pedály a joysticky ramena ovládá," popsal zařízení primář Josef Košina a dodal, že robot je součástí vybavení kliniky od prosince loňského roku. Biskup Jan Vokál pak robotu požehnal.

Při své prohlídce kliniky se biskup pozdravil také s pacienty, kteří nedávno prodělali operaci právě pomocí systému Da Vinci Xi. Na závěr setkání odsloužil biskup Vokál v posluchárně Onkologického pavilonu bohoslužbu, na kterou navázala beseda o hospicové péči s vedoucí a vrchní sestrou hořického Domácího hospice Duha Jana Sieberovou.

"Vážím si vstřícnosti lékařů a vidím, že svoji práci činí s vědomím, že nakládají s lidským životem. Ti věřící vidí v nemocném, trpícím člověku Krista, nevěřící, s nimiž jsem měl možnost se dnes setkat, pak v člověku vidí krásné tajemství. Přistupují k němu s úctou, snaží se zmírnit lidskou bolest a utrpení, a vrátit nemocnému zdraví a radost ze života. Obdivuji jejich přístup," uvedl biskup Jan Vokál a dodal, že se chystá ještě k dalším návštěvám nemocných. (peš)

Galerie