Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Světový den nemocných připomene svatbu v Káni


Datum:

Nemocným, zdravotnímu personálu, ale i všem ostatním věřícím, věnoval papež František u příležitosti Světového dne nemocných, své poselství.

Světový den nemocných připomene svatbu v Káni

V poselství ke Světovému dni nemocných se papež František zaměřuje především na Pannu Marii při události svatby v Káni Galilejské. Nemoc, především je-li závažná, podle římského biskupa způsobuje krizi lidského života a otázky, které jsou na hlubinu. Na jedné straně bývá i víra vystavena zkoušce, na druhé straně může nemoc pomoci odkrýt hlubší smysl toho, co člověk prožívá: "Nemoc může být cestou, po níž se lze více přiblížit k Ježíšovi, který kráčí po našem boku a nese na sobě kříž. A tento klíč nám odevzdává Matka, Maria, jež je na takovouto cestu odbornicí," píše František.

Svatební hostina v Káni je obrazem církve, pokračuje papež. Uprostřed stojí Ježíš, kolem něj jeho učedníci a Maria, která je pozorná vůči tomu, co ostatní potřebují, a modlí se. "Kolik naděje pro nás všechny je v této události! Máme Matku, která má bdělé a dobrotivé oči jako její Syn. Má mateřské srdce naplněné milosrdenstvím jako On. Má ruce, které chtějí pomáhat jako Ježíšovy ruce, když lámou chléb hladovým, a které se dotýkají nemocných, aby je uzdravily. To nás naplňuje důvěrou a umožňuje nám, abychom se otevřeli Kristově milosti a jeho milosrdenství," pokračuje František.

Bůh mohl udělat zázrak sám, přesto se rozhodl, že při něm bude mít lidské spolupracovníky. Tak i všichni, kdo pečují o nemocné, mohou být podle papeže Božími spolupracovníky. "V Mariině starostlivosti se odráží Boží něha. Tatáž něha se ukazuje i v životě mnoha lidí, kteří se nacházejí vedle nemocných a dokážou vnímat jejich potřeby, včetně těch nejméně znatelných, protože se dívají očima plnýma lásky. Kolikrát vidíme maminku u polštáře nemocného dítěte nebo syna či dceru, která pečuje o starého rodiče, či vnuka, jak stojí blízko dědovi nebo babičce a přitom vkládá své modlitby do Mariiných rukou!"

Světový den nemocných zavedl v katolické církvi v roce 1992 papež Jan Pavel II. Slaví se v den liturgické památky Panny Marie Lurdské, 11. února. (zdroj: cirkev.cz)


Celý text papežova poselství