Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Popelec biskup Jan udělil v katedrále


Datum:

Popeleční středou začala postní doba. Kněží udělovali věřícím popelec. Královéhradecký biskup Jan Vokál tak učinil v katedrále Svatého Ducha.

Galerie: Popelec biskup Jan udělil v katedrále

Kněží o Popeleční středě označili věřící popelem. Znamení kříže na čelo, popelec, církev uděluje již od konce 11. století. Jeho přijetí je znamením kajícnosti a vyjádření snahy člověka vyznat před Bohem své hříchy a nepravosti a zároveň vůle vnitřně se obrátit s nadějí na boží odpuštění. Popel, který je symbolem nicotnosti, se získává spálením ratolestí posvěcených v minulém roce na Květnou neděli.

V královéhradecké katedrále Svatého Ducha se v podvečer konala bohoslužba, kterou celebroval a věřícím uděloval popelec biskup Jan Vokál. Ve svém kázání se biskup Jan zaměřil na slova žalmisty, příslušná právě pro bohoslužbu slova o Popeleční středě. Žalmista v nich vyznává, že zhřešil a prosí Pána o smilování a Boží milosrdenství, což jsou slova zvláště rezonující v právě probíhajícím Svatém roce milosrdenství.

"Letošní Svatý rok Milosrdenství nám dává zvláštní příležitost, abychom hlouběji prožili nezasloužené dary, které nám Pán dává skrze odpuštění hříchů. Postní doba, jež je tradičně obdobím zpytování svědomí, lítosti a pokání je velmi důležitou součástí tohoto roku. Učí nás Boží milosrdné odpuštění v pokoře přijmout, zříci se zla, pochopit tragédii hříchu a obrátit svůj život k Pánu," říká při příležitosti postní doby letošního Svatého roku milosrdenství biskup Jan Vokál. (peš)

Galerie