Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Staňte se středověkým písařem. V broumovském skriptoriu


Datum:

Navázat na tradici klášterního vzdělávání v Broumově má za cíl nový vzdělávací program Skriptorium. Funguje od konce ledna letošního roku.

Staňte se středověkým písařem. V broumovském skriptoriu

Skriptorium je dalším environmentálním vzdělávacím programem, který v broumovském klášteře fungují již třetím rokem. Má především žákům mateřských, základních i středních škol přiblížit v rámci jednodenních či vícedenních pobytových programů jedinečnost broumovského regionu a podpořit v nich kladný vztah k přírodě a přírodnímu dědictví.

"Skriptorium vzniklo během prosince loňského roku ve třech učebnách, které nyní fungují jako písárna, knihovna a přípravna papíru, pergamenu, barev, inkoustu, malířského náčiní a knihvazačská dílna. Zábavnou, hravou formou chceme v těchto dílnách dětem ukazovat klášterní iluminátorská díla vrcholného středověku," uvedla Jitka Klímová ze Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov a dodala, že učebny jsou vybaveny dřevěnými pulpity, na kterých si děti vyzkoušejí způsob středověkého psaní. "Pomocí přírodního inkoustu a husích brků. Seznámí se s archivací bylin a zkusí si vyrobit ruční papír nebo barvy z přírodních pigmentů," dodala Klímová s tím, že inspiraci autoři projektu našli v malebně malovaných herbářích z klášterní knihovny.

Vzdělávací program Skriptorium je výjimečný svojí mezioborovostí a nabízí několik úhlů pohledu na svět. Žáci a postupně i běžní návštěvníci, kterým bude Skriptorium časem zpřístupněno jako letošní novinka prohlídkových okruhů, v něm mohou poznávat dějepis, přírodopis, chemii, výtvarnou a mediální výchovu a hlavně vztahy mezi těmito obory. "Myslím, že nejzajímavější bude šance vyrobit si svoje vlastní barvy a doufám, že nevyužitá nezůstane ani nabídka vytvořit si vlastní knihu. Je to sice velmi náročná práce, o to větší je ale potom uspokojení z hotové knihy," popsal Skriptorium autor projektu, scénograf Robert Smolík. (peš)