Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Pouť důvěry vstříc Božímu milosrdenství


Datum:

To je název modlitební aktivity, kterou pro Svatý rok milosrdenství připravilo Biskupství královéhradecké. Obrazy Božího milosrdenství začnou putovat příští týden.

Pouť důvěry vstříc Božímu milosrdenství

Modlitební aktivita, která je inspirována Putovními svatyňkami Schönstattského hnutí v ČR, bude v královéhradecké diecézi probíhat od začátku února po celý zbytek Svatého roku milosrdenství. Prozatím je připraveno 270 svatyněk, každou z nich si bude v průběhu celého roku podle měsíčního rozpisu předávat okruh přihlášených rodin či jednotlivců. Přijetí obrazu do rodiny může být vnímáno jako taková malá duchovní obnova, setkání kolem obrazu Božího milosrdenství by se pak mělo nést v duchu přání papeže Františka pro tento rok: "Zvláštním znamením Svatého roku je pouť, protože je obrazem cesty, kterou se každý člověk svým životem ubírá. Život je putováním a lidská bytost je viator, poutník, který jde po cestě ke kýženému cíli. Také ke Svaté bráně v Římě a kamkoli jinam bude každý moci podle svých sil vykonat pouť. Bude to znamení skutečnosti, že také milosrdenství je cílem, kterého je třeba dosáhnout a který vyžaduje závazek a oběť.  Pouť je tedy podnětem k obrácení: prostřednictvím Svaté brány se necháme obejmout Božím milosrdenstvím a zavážeme se k tomu, abychom vůči druhým byli milosrdní, jako je Otec k nám." (MV 14) Na základě slov Svatého otce má být i tento obraz Božího milosrdenství pomůckou k tomu, abychom s otevřeným srdcem vešli do brány milosrdenství, ať už v Římě nebo na území naší diecéze či v našich domovech.

Průběh putování v praxi

  • S touto iniciativou se může začít pouze se souhlasem místního duchovního správce.
  • Asi deset domácností – ať rodin nebo jednotlivců – utvoří putovní okruh.  V tomto okruhu putuje obraz Božího milosrdenství. U každého zůstává přibližně tři dny (je to podle počtu lidí, aby obraz byl v každé domácnosti jednou měsíčně). Případně se putování přizpůsobí místním okolnostem. Např. je možné udělat dlouhodobé putování farností či vikariátem, je možno upravit počet účastníků.
  • Předání obrazu dalšímu účastníkovi záleží na vzájemné dohodě. Lidé si ho mohou předat v kostele anebo při společné návštěvě.
  • Obraz dáme doma na důstojné místo. Má to být zároveň tam, kde se odehrává náš všední den.  Během dnů návštěvy se snaží rodina (jednotlivec) najít si chvíli čas pro Boha, pokud možno společně.
  • Průvodce, jeden člen z putovního okruhu, přebírá úkol kontaktní osoby. Je zodpovědný za dobrou organizaci ve své skupině.
  • Noví členové mohou být vždy zapojeni do okruhu po dohodě s kontaktní osobou. Účastníci mohou kdykoliv z okruhu vystoupit. Informují o tom kontaktní osobu.
  • Celá iniciativa trvá po celý Svatý rok milosrdenství 2015-2016. Může pokračovat i dále. Pokud se ukončí, ikonu i knihu si může kdokoliv ponechat.
  • Účastníci nemají žádné jiné závazky.