Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Bohoslužba za P. Františka Haška


Datum:

V den nedožitých 100. narozenin P. Františka Haška se za bývalého faráře v Černíkovicích uskutečnila v katedrále Svatého Ducha mše svatá.

Bohoslužba za P. Františka Haška

Mši svatou za P. Františka Haška celebroval dnes v Hradci Králové světící biskup Josef Kajnek. Homilie se pak ujal synovec oslavence P. Jan Bárta. Ve stejný den, tedy ve středu 25. listopadu, odsloužil bohoslužbu za P. Haška také v Horním Jelení, kde za svého života kněz rád a často pobýval. O druhé neděli adventní 6. prosince pak generální vikář Josef Socha odslouží další mši svatou za P. Františka Haška, a sice v Černíkovicích v kostele Povýšení sv. Kříže. Bohoslužba začne v 8.00 hodin.

P. František Hašek, emeritní kanovník Katedrální kapituly při chrámu Svatého Ducha, bývalý farář v Černíkovicích a senior diecézního presbysteria, se narodil 25. listopadu 1915 v Bližňovicích ve farnosti Hrochův Týnec. Po studiích na Arcibiskupském gymnáziu v Praze a v kněžském semináři v Hradci Králové přijal kněžské svěcení na slavnost sv. Petra a Pavla roku 1939 v katedrále Svatého Ducha z rukou biskupa Mořice Píchy. Osm let působil jako kaplan ve svatodušním chrámu v Hradci Králové. Od srpna 1947 až do důchodu vedl duchovní správu farností Černíkovice a později i ve Voděradech. Zemřel 21. prosince 2011 v kněžském domově ve Staré Boleslavi provázen modlitbou společenství kněžských spolubratří a řeholních sester. (peš)

V kázání vzpomněl na P. Františka Haška jeho synovec P. Jan Bárta, foto: Helena Tauchmanová