Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Rodáky Velin přivítal zvuk nového zvonu


Datum:

Velinami se předposlední srpnovou sobotu rozletěl zvuk nového zvonu. Rozezvučel ho pražský katedrální zvoník od sv. Víta František Skopec.

Rodáky Velin přivítal zvuk nového zvonu

Veliny na Pardubicku se mohou pochlubit novým zvonem. Visí ve zbrusu nové zvoničce na dřevěném barokním kostele sv. Mikuláše. Obyvatelé Velin se do jeho zvuku zaposlouchali poprvé v sobotu 22. srpna, kdy se v obci uskutečnil po pěti letech tradiční Sjezd rodáků. "Náš nový zvon nese jméno patrona našeho kostela sv. Mikuláše a na jeho plášti je světec vyobrazen. Domovskou příslušnost k Velinám pak vyjadřuje vyobrazení obecního znaku na protější straně," popisuje starosta obce Petr Krejcar a dodává, že zvon je dílem zvonařské dílny rodiny Dytrychových z Brodku u Přerova. Ta ho odlila v lednu letošního roku a na konci dubna pak zvon, vážící dvaačtyřicet kilogramů, požehnal v katedrále sv. Víta v Praze pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Po spodním okraji se vině nápis složený ze jmen výrobců, autorů a donátorů, kteří přispěli na pořízení zvonu.

Podle Jany Třasákové, místostarostky Velin, se zájemci s novým "zvonovým" přírůstkem seznámili při Noci kostelů na konci května. Zvonaři následně dokončili závěsné zařízení s automatem na pravidelné vyzvánění a zvon zavěsili. "Zvonařská dílna vyrábí také zmenšenou repliku zvonu, kterou si mohou zájemci objednat na obecním úřadu," dodává Jana Třasáková.

Nový zvon je v pořadí čtvrtým zvonem, kterým se mohou Veliny pochlubit. Ve velké zvonici stojící u kostela visí malý zvon z roku 1468, který ulil zvonař Petr z Vysokého Mýta, a velký zvon od Eliáše Svobody z roku 1588. Naproti kostelu pak stojí obnovená zvonička s malým zvonkem. (peš, foto Martin Weisbauer, Tomáš Kubelka)