Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: V Králíkách oslavili pouť


Datum:

Nejvýznamnější mariánský katolický svátek oslavili na Hoře Matky Boží u Králík. Poutní mši svatou celebroval královéhradecký biskup Jan Vokál.

Galerie: V Králíkách oslavili pouť

Slavnostní program, který probíhal v sobotu i v neděli, nabídl například kytarový koncert Štěpána Raka, koncert skupiny Paprsky a vystoupení Filharmonie Hradec Králové s hosty z Německa.

Svátek Nanebevzetí Panny Marie si připomínáme 15. srpna a kromě katolických církví ho uznávají i pravoslavné církve a část církví anglikánských. V některých zemích se dokonce jedná o takzvaný zasvěcený svátek, tedy svátek, při němž jsou věřící povinni se zúčastnit mše a dodržovat nedělní a sváteční klid, i když není neděle. Nanebevzetí Panny Marie je součástí katolického učení, dogma o nanebevzetí Panny Marie vyhlásil papež Pius XII. v roce 1950. Protestantské církve událost odmítají, protože nemá oporu v bibli. Událost byla v minulosti častým námětem malířů (k nejznámějším patří obraz Petra Paula Rubense), nanebevzetí Panny Marie je zasvěcena řada kostelů, včetně mnohých v Česku. (www.cirkev.cz)

Fotogalerie