Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: V Domově sv. Josefa slavili bez bariér


Datum:

V Žirči se uskutečnil 14. ročník Svatoanenských zahradních slavností. Nechyběl na nich ani královéhradecký biskup Jan Vokál.

Galerie: V Domově sv. Josefa slavili bez bariér

V sobotu 25. července se areál Domova sv. Josefa v Žirči u Dvora Králové proměnil již počtrnácté v kulturní dějiště pro širokou veřejnost. Toto největší středisko Oblastní charity Červený Kostelec se stalo hostitelem návštěvníků Svatoanenských zahradních slavnosti aneb slavností bez bariér. Hlavní ideou největší benefiční a prezentační akce je žít spolu, ne vedle sebe – lidé zdraví i nemocní. Výtěžek, který překročil částku 140 tisíc, je určen na pořízení celoplošného transportního zařízení nových pokojů. Domov sv. Josefa je jediným lůžkovým zařízením v ČR, kde jsou poskytovány sociální a zdravotnické služby nemocným roztroušenou sklerózou mozkomíšní v pokročilém stádiu nemoci.

Slavnosti byly zahájeny poutní mší svatou v kostele sv. Anny za účasti královéhradeckého biskupa Jana Vokála s hudebním doprovodem souboru Krkonošské Collegium a gambového consortia FAGVS. Poté se stal centrem dění nově zrestaurovaný oltář sv. Rosalie v kapli kostela. Restaurátorské práce probíhaly 7 let a autoři prací ak. malířka Hana Vítová a Jan Mach je hostům přiblížili. Projekt byl financován z Královéhradeckého kraje. Dále byla dána do provozu slavnostním přestřižením pásky bezbariérová cesta vedoucí z Domova do parku. Na vydláždění cesty přispěli Nadační fond Slunce pro všechny, Nadace Občanského fóra a Benefiční večer pro Josefa, který pro nás připravili v Kolíně. Biskup Jan Vokál nové prostranství posvětil a pak již mohl začít pestrý program v celém areálu.   Pro návštěvníky bylo připraveno bohaté občerstvení, možnost komentované prohlídky nejen bylinkové zahrady, kostela, ale i celého areálu Domova sv. Josefa. Po celý den probíhat jarmark lidových řemesel a chráněných dílen.

Akci finančně podpořilo Město Dvůr Králové a Královéhradecký kraj a ostatní naši dárci, projekt Švýcarsko-české spolupráce, nadace Divoké husy zdvojnásobila výtěžek akce. Záštitu svou osobní přítomností nad slavnostmi převzal MVDr. Pavel Bělobrádek, místopředseda vlády a předseda KDU-ČSL. (Jitka Holcová)

Fotogalerie