Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zaposlouchejte se do Radia Proglas


Datum:

Vysílání Radia Proglas v týdnu od 27. 7. do 2. 8. 2015

Zaposlouchejte se do Radia Proglas

Tip Proglasu. O odvaze – to je hlavní téma jubilejního 30. ročníku Folkových prázdnin v Náměšti nad Oslavou, který probíhá od 25. července do 1. srpna. Vystoupí na něm interpreti z Rakouska, Kolumbie, Norska, Portugalska, Izraele, Irska, Jižní Afriky a dalších zemí a samozřejmě také spousta českých a slovenských umělců. Atmosféru festivalu se vám pokusí zprostředkovat naši redaktoři v živém studiu, které vysílá ve středu 29. a ve čtvrtek 30. července po 15.00. Pokud se festivalu zúčastníte osobně, můžete navštívit také naši rozhlasovou dílnu Rádia se nebojíme, kterou ve čtvrtek dopoledne povedou Milan Tesař a Luděk Strašák.

Jarmila Týnková, autorka knihy Breviář abstinující alkoholičky, pomáhá lidem stiženým závislostí na alkoholu; a nejen na něm. Závislost, které může propadnout každý z nás, je totiž jedna jediná, jak říká. Alkohol pak je jen jednou z mnoha oblastí, kde se závislost může dostat ke slovu. Rozhovor s Jarmilou Týnkovou uvedeme v pondělí 27. července od 22.00 (do 22.25).

Třetí díl vzdělávacího cyklu o výchově v rodině, kterým provází otec Rudolf Smahel, nabídneme v Kafemlýnku v úterý 28. července od 9.30 (do 10.30). Budeme také soutěžit - o dvě knížky relaxačních omalovánek pro dospělé a jednu knížku pohádek, a nebude chybět ani sladký recept z meruněk.

Čtrnáctý sestřih z cyklu Sto českých nej vás pozve do kláštera ve Žďáru nad Sázavou, do Sedlece u Kutné Hory a nabídne reportáž ze zatmění Slunce v březnu 2015. Poslouchejte Barvínek v úterý 28. července od 16.00 (do 16.55).

Na zámku a v podzámčí aneb jak se Školským sestrám sv. Františka nepodařilo prodat zámek – to je podtitul pořadu královéhradeckého studia, který naladíte v úterý 28. července ve 22.00 (do 22.25). Vypravíme se do Hoješína u Seče, kde v romantickém loveckém zámečku sídlí Školské sestry svatého Františka. Dozvíme se, jak zámeček fungoval dříve, ale i proč ho sestry chtěly prodat a co všechno způsobil jeho neúspěšný prodej.

Čtyři srpnové dny bude Kyjov opět patřit lidovým tradicím a zvykům, bohatství a kráse krojů, písním a všem těm, kteří se o jejich zachování a šíření nejen doma starají. Co nabídne Slovácký rok 2015, který se koná ve dnech 13. - 16. srpna v Kyjově? To se dozvíte ve Folklorním okénku ve středu 29. července od 16.55 (do 17.55).

Žvaní žabák u louže. To je název zpěvníku s akordy, který dále obsahuje příběhy, domalovánky a různé aktivity s úkoly pro děti od čtyř do sedmi let. Součástí knihy je vložené CD s logopedickými písněmi. Autory skladeb jsou logopedka Miroslava Palečková a skladatel, klavírista a spisovatel Zdeněk Král. Se Zdeňkem Králem hovoříme v pořadu Jak se vám líbí ve středu 29. července v 19.15 (do 20.00).

Ve skladbách dechových orchestrů se nezpívá jen o lásce a víně, ale také o muzice a rozličných hudebních nástrojích. Tomuto tématu se bude věnovat pořad Hrajte, kapely! s podtitulem Klarinet, křídlovka, už zpívá dechovka ve čtvrtek 30. července v 16.55 (do 17.55).

Ve čtvrtek 30. července od 22.00 (do 22.25) nabízíme k poslechu rozhovor s P. Tomasem van Zavrelem. Otec Tomas působí v několika šumavských farnostech teprve pár let, ale do povědomí věřících i laické veřejnosti se už zapsal velmi výrazně. „Já vždycky slíznu tu smetanu“, říká, ale pravdou je, že dokáže nadchnout pro společné dílo lidi z různých sfér společnosti. Díky jeho mimořádnému nadšení, manažerským schopnostem a snad můžeme říci i šarmu se tak v oblasti pohraničí výrazně rozvíjí život v církvi, kultuře i turistice zároveň.

Ženský vokální soubor Tiburtina Ensemble vznikl v roce 2008. Věnuje se interpretaci gregoriánského chorálu, středověkého vícehlasu a soudobé hudby. Soubor si již vydobyl pevnou pozici na poli tzv. autentické interpretace staré hudby a řadí se mezi špičky ve svém oboru. Jeho uměleckou vedoucí je Barbora Kabátková, která bude hostem týdeníku Oktáva v pátek 31. července. Poslouchejte od 16.55 (do 17.25).

Při příležitosti šesti set let od upálení Mistra Jana Husa se s různými osobnostmi zabýváme touto mimořádnou postavou našich dějin. V pátém dílu seriálu o Janu Husovi nabídne svůj pohled kardinál Miloslav Vlk a také Joel Ruml.  Zachytíte v pátek 31. července 22.00 (do 22.25).

Každý z nás, ať si to přizná nebo ne, se ve svém životě o něco opírá. Někdy je to praktická, někdy psychická, jindy duchovní opora. O Bohu, který o sobě nechal napsat Bibli, mezi lidmi kolují různé představy. Je Bůh berlička, opora, jho a moc? To je základní otázka pořadu Na sobotní frekvenci Proglasu redakce TWR, jejímž hostem je pastor Evangelikálního společenství v Brně Jiří Míšek. Vysíláme v sobotu 1. srpna v 8.00 (do 9.00).

Jiří Pavlica nazval v roce 2014 nové album Hradišťanu Vteřiny křehké a zařadil na ně písně s texty, které se vážou ke klíčovým okamžikům lidského života. I když jsou Vteřiny křehké uceleným dílem, v Pavlicově tvorbě najdeme více skladeb na podobná témata. A právě z nich jsme sestavili další vydání týdeníku Slyšte, lidé! Reprízu ze září minulého roku naladíte v sobotu 1. srpna od 19.15 (do 20.15).

O lince důvěry Blansko budeme hovořit v cyklu Mezi slovy v sobotu 1. srpna ve 22.10 (do 23.10). Uslyšíte, s čím lidé na linku důvěry nejčastěji přicházejí, jaké jsou hlavní příčiny krizových situací a jakým způsobem linka pomáhá.

Životopisy svatých z produkce nakladatelství Refugium přiblížíme v neděli 2. srpna v Knihovničce Proglasu ve 13.20 (do 13.30).

Rakouský kněz P. Leo Maasburg strávil sedm let po boku blahoslavené Matky Terezy z Kalkaty. Nejen o její spiritualitě bude hovořit v pořadu Křesťan a svět v neděli 2. srpna od 17.00 (do 17.30).

V aktuálním týdnu vysíláme v přímém přenosu následující bohoslužby:

v úterý 28. července v 18.00 mši svatou z kostela sv. Augustina v Brně; ve čtvrtek 30. července v 18.00 mši svatou z kostela Panny Marie Sněžné v Praze;v pátek 31. července v 18.00 mši svatou ze Slovenska prostřednictvím Radia Lumen;v neděli 2. srpna v 9.00 mši svatou z kostela sv. Jana Nepomuckého v Plzni.


Vysílání Radia Proglas je možné poslouchat on-line. Vysílací frekvence pro jednotlivé regiony a také mnoho zajímavých informací najdete na internetové adrese www.proglas.cz.