Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Galerie: Putování za uzdravením


Datum:

Celkem 74 účastníkům pouti do Jablonného udělil biskup Jan Vokál svátost nemocných. Na programu bylo vedle proseb u hrobu sv. Zdislavy i osvěžení u pramene.

Galerie: Putování za uzdravením

V sobotu 18. 7. se konala tradiční pouť rodin a nemocných z královéhradecké diecéze ke sv. Zdislavě do Jablonného v Podještědí. Poutní centrum vypravilo autobusy z východu diecéze - z Koclířova a z Hradce Králové. K pouti se připojili i mnozí další z Liberce a z okolí poutní baziliky v Jablonném. Bohoslužbě předcházela příprava těch, kteří se při této pouti rozhodli přistoupit ke svátosti nemocných. Tu během působivého obřadu za doprovodu kánonů a meditací udělil biskup Jan Vokál celkem 74 zájemcům.

Poutní centrum vždy na čas homilie a vlastního obřadu udělování svátosti připravuje program pro děti. Letošní katecheze byla zaměřena na téma Národního eucharistického kongresu - "Eucharistie – Smlouva nová a věčná". Děti do obětního průvodu vytvořily nástěnku s logem NEK2015 a do srdíček v barvách loga vepsaly jména farností, z nichž ke svaté Zdislavě připutovaly a patronce baziliky napsaly dopis se svými prosbami. V kryptě u hrobu sv. Zdislavy jednotliví účastníci předkládali Bohu na přímluvu sv. Zdislavy své prosby i často vyjadřovanou bezradnost lékařů, kteří u jejich drahých nemocných či u nich samotných nevědí, jakou diagnózu a následně léčbu určit. Modlitby se přenášely z krypty i do baziliky, kde se k nim připojovali i ti, kteří si netroufali sestoupit až ke hrobu sv. Zdislavy. Vznikla tak situace, podobná událostem před 800 lety, kdy sv. Zdislava z hradu Lemberk přicházela k nemocným a pomáhala jim v těžkých situacích.

Odpoledne potom cesta poutníku pokračovala pod hrad Lemberk ke studánce, kde byl poutní den zakončen mariánskou pobožností a v parném odpoledni velmi příjemným osvěžením z pramene, kde i sv. Zdislava čerpala vodu v době svého krátkého, ale velmi svatého a požehnaného života. (hf)

Fotogalerie I

Fotogalerie II