Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Poznejte barokní Broumovsko


Datum:

V neděli 5. července začne v Broumově mezinárodní Letní škola k barokní architektuře a umění. Na ní naváže Týden otevřených kostelů Broumovska.

Poznejte barokní Broumovsko

Až do 12. července bude mít skupina 90 mladých lidí ze střední Evropy možnost seznámit se jak s barokem na Broumovsku, tak i v rámci bohatého přednáškového programu, kde účast již přislíbil např. prof. Bernhard Schütz z Univerzity Ludwig-Maximilians v Mnichově či prof. Jan Wrabec z Instytutu Historii Sztuki Uniwersytetu Wrocławskiego i s barokní architekturou a uměním v celoevropském kontextu.

Na závěr Letní školy je připraven Týden otevřených kostelů Broumovska, kde se studenti téměř ve všech kostelích na Broumovsku ujmou role průvodců a pomohou tak barokní skvosty Broumovska představit návštěvníkům regionu. Při zahájení v sobotu 11. července 2015 bude celá akce doplněna doprovodným kulturním programem, který bude zahrnovat např. představení původní benediktinské hudby, přednášku o barokní architektuře, komentované prohlídky z cyklu (Ne)tušené souvislosti, výstavu Broumovská skupina kostelů s fotografiemi Jana Záliše, ukázky využití digitálních technologií nebo koncert z festivalu Za poklady Broumovska. 

Letní škola je připravena v rámci česko-polských aktivit projektu Monumenta VIVA pod záštitou velvyslankyně Polské republiky v ČR paní Grażyny Bernatowicz, hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France, města Broumov a ČNK ICOMOS. Realizaci Letní školy významně podpořila Akademie věd ČR, dále pak Královéhradecký kraj, Nadační fond VEBA, Polský institut v Praze, či Ministerstvo kultury ČR a Ministerstvo zahraničních věcí ČR. Na přípravě programu se dále podílí město Broumov, Národní památkový ústav a řada vysokých škol v ČR.